Razlog zašto još niste otkrili svoje zanimanje

Ako još ne znate čime se želite baviti i koja je vaša svrha u životu, niste jedini. Spisateljica, umjetnica i career coach Emilie Wapnick svoj je govor na TED Talku posvetila upravo tim ljudima, koje veoma dobro razumije zato što je i njoj samoj to zadavalo glavobolju. Evo kako je to "riješila"

Što ćeš biti kad odrasteš?

U različitim razdobljima života Wapnick je imala različita zanimanja, ali ona bi joj nakon nekog vremena prestala predstavljati izazov, pa bi ih ostavljala i entuzijastično prelazila na razvijanje drugih vještina, dok joj i te ne bi dosadile.

„Jedno 'pravo' zvanje kojem ćemo posvetiti svoj život romantizirana je verzija života u našoj kulturi“, kaže ova američka spisateljica koja je mislila da s njom nešto nije u redu zato što se nije mogla do kraja posvetiti jednom zanimanju. Međutim, naučila je da pitanjem Što ćeš biti kad odrasteš? koje redovito postavljamo djeci, ne inspiriramo ljude na ono što sve mogu postati, nego ih zapravo ograničavamo.

Multipotencijalci

Osobe koje, poput nje, imaju brojna zanimanja i ne mogu se odlučiti za užu specijalnost nazvala je multipotencijalci. Ove osobe, smatra Wapnick, imaju tri supermoći. Prva od njih je sposobnost da sintetiziraju svoja znanja i ideje jer takve osobe mješavinom eklektičnih vještina mogu kreirati nešto posve novo.

Poznati su i po tome što brzo uče jer su naviknuli biti početnici. Ne boje se usvajanja novih znanja i izlaska iz zone komfora. Traganje za nečim što vas zanima rijetko je gubitak vremena, čak i ako na kraju odustanete. Usvojeno znanje, dodaje, možete primijeniti u nekom posve drugom području. Treća moć multipotencijalaca je adaptibilnost, odnosno sposobnost prilagođavanja različitim situacijama, što se danas navodi kao jedna od ključnih osobina menadžera budućnosti.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci