Pravilno pranje i sušenje ruku pomaže u prevenciji širenja koronavirusa

Ruke smo naučili prati još kad smo bili jako mali i od tada to nam je postala navika. Ipak je sada, u doba epidemije koja je zahvatila svijet, potrebno i tu naizgled običnu, dnevnu radnju preispitati i po potrebi promijeniti. A tu je i način brisanja ruku koji je također vrlo važan.

S obzirom na to da se broj ljudi zaraženih koronavirusom svakodnevno povećava, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetuje svima redovito i temeljito pranje ruku. To se može činiti tekućim sapunom na bazi alkohola ili sapunom i vodom. Vjeruje se da dobra higijena ruku ograničava širenje virusa.

Da biste učinkovito oprali ruke, potrebno ih je trljati jednu o drugu najmanje 20 sekundi, nakon čega slijedi ispiranje. Upotreba sapuna osobito je važna kako bi pranje ruku bilo učinkovito jer su istraživanja pokazala da pranje sapunom značajno smanjuje prisustvo mikroba (virusa i bakterija).

Jedan dio rituala učinkovite higijene ruku, kojem se posvećuje manje pažnje, je sušenje. Naime, veća je vjerojatnost je da će se virus lakše prenijeti s mokre nego sa suhe kože. Zato, dobro osušite ruke nakon stvakog pranja!

Istraživanje je pokazalo da je pravilno brisanje ruku u javnim toaletima, jednokratnim papirnatim ručnikom, ne sušilicom na topli zrak, također vrlo važno pri izbjegavanju prenošenja koronavirusa. Brisanje ne uklanja samo vlagu s ruku, već uključuje i trenje, koje dodatno smanjuje prijenos mikroorganizama u okoliš. Sušila na topli zrak se iz higijenskih razloga ne preporučuju jer mogu povećati raspršivanje čestica i mikroorganizama u zraku.

Izvor: www.weforum.org

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci