Potpuna pomrčina punog Mjeseca 21. 1. 2019.: Kulminacije događaja i dramatični svršetci

Svaki je svršetak ujedno i početak: ovo je dobro vrijeme za promjenu, širenje svog rasta i načina razmišljanje te velike snove

Vučji Mjesec

Uz potpunu pomrčinu punog Mjeseca u Lavu u ranim jutarnjim satima 21. siječnja vežu se riječi "super", "krvavi" i "vučji" Mjesec. Ukratko, prvo znači da će se ova Mjesečeva mijena odvijati u isto vrijeme dok je Mjesec najbliže Zemlji, zbog čega može djelovati veći i blistaviji nego inače. Drugo je zapravo istoznačno s "potpuna Mjesečeva pomrčina"; popularna je fraza nastala zbog narančasto-crvene boje koju tijekom pomrčine poprima Mjesec kad je u Zemljinoj sjeni.

Treće je izraz koji su za siječanjski puni Mjesec tradicionalno upotrebljavali neki američki starosjedilački narodi.

Mjesec u Lavu, Sunce u Vodenjaku

Ova pomrčina "dolazi s određenim moćnim astrološkim konfiguracijama", kaže astrologinja Leslie Benson i ističe da se događa na samom početku znakova u kojima su Mjesec i Sunce, budeći svijest o njihovu simbolizmu. Tako Lav izvlači "aspekte sebstva što žude za hrabrom ekspresijom, kreativnim tokom i žestokom individualnošću.

Vodenjačka solarna energija, s druge strane, nudi nam orlovski pogled što se pruža nadaleko i naširoko te je zaokupljena zagovaranjem najvišeg dobra zajednice". Zbog toga se od nas traži da na najkreativniji način iskažemo svoju individualnost, ali u službi zajednice koja nas okružuje.

Astrologinja Simone M. Matthews kaže pak kako duboko osjeća da je "ovaj puni Mjesec u Lavu koji odražava svjetlost Sunca u Vodenjaku put velikog potencijala za cijelu godinu što je pred nama", ističući riječi "svijet može biti samo ono što ti vjeruješ da on jest".

Ovo je dramatični svršetak, ali i početak

"Svjež, zlatni start" ističe i Nadia Gilchrist "iako je puni Mjesec kulminacija". Ovaj naziva čistim zlatom jer događa se na nultom stupnju Lava i naglašene su teme tog znaka: ponos, slava, kreativnost, izvedba, pozornost. No u sezoni Vodenjaka, tu je i potreba za odvajanjem od neprestane potrebe za pozornošću.

"Zapamtite, ova je pomrčina svršetak, ali također početak (kao i svi svršeci)", kaže astrologinja. A ono što će sada završiti bit će prilično dramatično, a Vodenjak daje i osjećaj nepredvidljivosti. Ono što će se dogoditi bit će i javno, upozorava, pa razmislite želite li da ljudi primijete što nadolazi. Budući da je ovo kulminacija, nešto se već događa pa već možete imati nagovještaj što se približava.

Postavite namjere i učinite to!

"Unatoč intenzitetu, ključno je da se usredotočite na osobnu istinu i svoje namjere, snove i želje", savjetuje astrologinja Lena Stevens. Pomrčine nas potiču na razmišljanje o tome što trebamo učiniti, kamo trebamo ići, što moramo mijenjati, što treba zadržati a što otpustiti, tko smo – i tko nismo.

A kad prođu i mi dođemo do zraka, svoj život preokrećemo i uređujemo na temelju odluka, izbora i namjera što su se tijekom njih pojavili. Ovo je dobro vrijeme za promjenu, širenje svog rasta, razmišljanje izvan granica uobičajenog, velike snove. "Postavite neke dobre namjere i učinite to!"

Otpustiti ono što nas ograničava

Iako vremena punog Mjeseca mogu biti izazovna jer su Sunce i Mjesec na suprotnim stranama zodijaka, ona također mogu donijeti veliku ekspanziju i moćnu kreativnost jer su "lunarno i solarno (jin i jang) u prirodnoj harmoničnoj ravnoteži", kaže Matthews.

Mjesec u Lavu i Sunce u Vodenjaku mogu stvoriti intenzivne vibracije koje djeluju tako što nas "podižu". Vođeni smo – ljubavlju, a ne egocentričnom neurozom – biti svjesni svojih darovitosti, ponosno pokazati svoje talente, otkriti ih svijetu. Svatko je od nas jedinstven i na ovom je planetu s razlogom, podsjeća astrologinja, "a ovaj puni Mjesec u Lavu poziva vas da suosjećajno volite tu jedinstvenost u sebi... i imate hrabrosti dijeliti svoje svjetlo sa svijetom".

Usto, tijekom pomrčine Mjeseca (s obzirom na to da on ne može reflektirati svjetlost Sunca koja zrači "ja sam"), otvara nam se prostor da zaronimo unutar sebe, do najdubljeg dijela svoje duše, i moguće je da osjetimo želju otpustiti one dijelove sebstva koji ograničavaju naš najveći potencijal: unutarnje rane, stare strahove, negativne obrasce i osobine.

Molitva

To je vrijeme dobro da "usredotočite molitve na to kako želite doživljavati svoj svijet. Bez osuđivanja, krivnje ili vezanosti uz to kako bi on (po vašemu mišljenju) trebao izgledati, zamislite kakav bi osjećaj bio da se svaki dan probudite osjećajući inspiraciju, ljepotu i radost kooperativnog, suosjećajnog i planeta punog ljubavi", kaže Stevens.

Mnogo stvari na ovome svijetu ne možemo kontrolirati, dodaje, ali svoje molitve možemo – zato molite ono najbolje, ne samo za sebe nego i za sve svoje odnose.

Supermjesec jača naše energetsko polje

Supermjeseci jačaju naše energetsko polje, dodaje Matthews, a njezino je iskustvo da su joj u to vrijeme snovi i intuicija intenzivni. "Često se budim usred noći s briljantnim mislima/idejama ili mi meditacije daju dubok uvid i osiguravaju izvanredno vodstvo za nadolazeće dane/mjesece/godinu."

Mnogi u vrijeme punog Mjeseca osjećaju nemir, napetost, čak i tjeskobu – za uravnoteživanje njegove energije, preporučuje "uzemljivanje" boravkom u prirodi, dolaženjem u dodir s tlom, rijekom, morem, snijegom, vjetrom, sunčanom svjetlošću...   

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr