Pismo mladoj meni: Da sam barem prije znala...

Svi smo se susreli s mišlju kako bismo voljeli da smo prije imali znanje koje smo stekli na težak način. U ovom dirljivom pismu jedna je anonimna žena podijelila što bi željela da je znala, a s njezinim se riječima mnogi mogu poistovjetiti...

Da sam barem prije znala...

Draga ja, tvoja unutarnja mudrost je točna. Unatoč svemu što ti je rečeno, svijet koji ti je predstavljan kao normalan, sve je osim normalnog. To je blijedi privid intimnosti, bliskosti, autentičnosti, zajednice, radosti i tuge koje leže tik ispod površine društvenih navika i rutina.

Draga ja, možeš učiniti svijet onoliko lijepim koliko ti srce može zamisliti. Možda nećeš postati slavna, ali imaš važan dar, neočekivan dar i trebaš ga uložiti u nešto što ti je drago. Ako to ne učiniš, osjećat ćeš se kao da zapravo ne živiš. Živjet ćeš životom za koji ti netko plaća i mariti za ono što ti je plaćeno. Možeš izabrati drukčije.

Draga ja, ne vjeruj ciničnom glasu,koji se pretvara da je glas realnosti i govori da se ništa ne može promijeniti. Taj će glas tvoje snove nazivati različitim imenima: naivnim, nerealnim, nezrelim i neodgovornim. Vjeruj svojem znanju da svijet može biti drukčiji i bolji. Ne moraš se prilagođavati.

Draga ja, osjećaš neopisivu žudnju pridonijeti iscjeljenju i unapređenju svijeta. To je tvoja najdublja želja i ako ju ne ispuniš, osjećat ćeš se poput duha koji nastanjuje ljušturu života. Zato slijedi tu želju i slijedi poziv koji čuješ, bez obzira koliko djelovao malen i beznačajan.

Draga ja, najpouzdaniji vodič koji možeš slijediti je ono što te čini sretnom i uzbuđenom kad se probudiš ujutro. Život ne bi trebao biti disciplinski režim ni žrtvovanje. Za takav su te život pripremali u školi, ustajali iz kreveta da bi ti dani bili ispunjeni dosadom, podmićivali trivijalnim nagradama zvanim ocjene, zastrašivali nepostojećim posljedicama. Vrijeme je da se riješiš tih navika. Neka tvoj kompas budu ljubav, radost i sve zbog čega se osjećaš živom.

Draga ja, kada slijediš svoju strast i živiš punim plućima, djelovat ćeš kao prijetnja svima koji su pristali na "normalan" život. Podsjećat ćeš ih na put koji nisu slijedili i u njima probuditi potisnutu želju da svoje talente ulože u nešto lijepo. Umjesto da se suoče s vlastitom tugom, oni će je potisnuti, a s njom i tebe.

Draga ja, u određenom trenutku postat će nužno da odeš na putovanje. To nije bijeg koji će trajati zauvijek. To je način pronalaženja sebe izvan uvjetovanih uvjerenja. Moraš se staviti u situaciju u kojoj nećeš znati tko si. To se zove inicijacija. Tko si bila prelazi u stanje mirovanja, da bi na površinu mogla osoba koja ćeš biti.

Draga ja, svim će te silama pokušati nagovoriti da se prilagodiš društvenim normama. To će se očitovati kroz društveni pritisak, pritisak roditelja i ekonomske situacije. Kada se s njima susretneš, molim te razumi da ti to daje priliku da se definiraš. Kada postane teško, tko si?

Draga ja, stari putokazi ne vrijede u ovom prijelaznom vremenu. Čak i ako ih pokušaš slijediti, čak i ako prihvatiš njihovo podmićivanje i poslušaš njihove prijetnje, to ne znači da ćeš dobiti obećane nagrade. Ulaziš u novi teritorij. Vjeruj svojem vodstvu. U redu je griješiti, jer te čak i pogrešan put približava pravom.

Draga ja, na ovom ćeš se putu sigurno izgubiti. Ali imaš potporu i usmjerava te beskrajna čista inteligencija. Počet ćeš to uviđati kada se stvari počnu rušiti. Posrtat ćeš ali ćeš tako vidjeti blago pod svojim nogama. Očajnički ćeš tražiti odgovor - a onda će odgovor pronaći tebe. Slamanje otvara prostor za sinkronicitet i nezamislivu pomoć.

Draga ja, nijedan od ovih savjeta ne možeš usvojiti sama. Treba ti pomoć. Tragaj za ljudima koji poput tebe vjeruju da je predivan svijet moguć i da u životu nije najvažnija sigurnost, već voljeti i biti voljen, igrati se, učiti i istraživati. Kada će tebi slični imati sumnje, možeš s njima podijeliti svoje znanje, a oni će isto učiniti za tebe. Nitko ne može sam.

Izvor: upliftconnect.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci