Paulo Coelho: Jedina žena koja je uzgojila cvijet iskrenosti

Klasična bajka nalik Pepeljugi, kroz pero Paula Coelha nosi važnu poruku: bez obzira na sva materijalna bogatstva, jedino nas čisto srce i iskrenost mogu dovesti do cilja...

U drevnoj je Kini oko 250. godine prije Krista, jedan princ iz regije Thing-Zda trebao biti okrunjen za vladara; međutim, zakon je nalagao da se prije toga mora oženiti.

Budući da je to značilo da će njegova odabranica biti buduća vladarica, morao je pronaći mladu djevojku kojoj će moći potpuno vjerovati. Poslušao je savjet jednog mudraca i odlučio okupiti sve mlade djevojke iz regije kako bi pronašao pravu kandidatkinju.

Starija gospođa koja je služila niz godina u palači, čula je što princ namjerava i postala vrlo žalosna jer je njezina kći potajno bila zaljubljena u princa.

Kada je starica stigla kući, rekla je kćeri što je čula i ostala zatečena kada je saznala da njezina kći namjerava otići u palaču.

Starica je bila očajna: “Ali kćeri, što ćeš zaboga tamo? Sve će najbogatije i najljepše djevojke biti tamo. Ovo je suluda ideja! Znam koliko patiš, ali nemoj dozvoliti da se tvoja patnja pretvori u ludost.“

Na to joj je kćer odgovorila: “Draga majko, ja ne patim i nisam poludjela. Znam da neću biti izabrana, ali mi je ovo jedina prilika da provedem zadnjih nekoliko mjeseci u prinčevoj blizini. To me čini sretnom bez obzira na to što znam da me čeka drukčija sudbina.“

Te noći, kada je djevojka stigla do palače, sve su najljepše djevojke već bile tamo, odjevene u najljepše haljine, okićene najljepšim nakitom i spremne na sve kako bi iskoristile priliku koja im se nudi.

Okružen članovima suda, princ je najavio izazov:

“Svakoj od vas dat ću sjeme. Za šest mjeseci, djevojka koja mi donese najljepši cvijet bit će buduća vladarica Kine.“

Djevojka je uzela sjeme i posijala ga u teglu, a budući da nije bila vješta u vrtlarenju, pripremala je zemlju vrlo strpljivo i pažljivo jer je vjerovala da, ako će cvijeće narasti onoliko veliko kolika je njezina ljubav, nema razloga za brigu.

Nakon tri mjesece još uvijek nije bilo nikakvih izdanaka. Djevojka je pokušala sve: savjetovala se sa seljacima i poljoprivrednicima koji su joj pokazali različite metode uzgoja, ali ništa nije urodilo plodom. Svakog je dana osjećala kako se njezin san sve više udaljava od nje iako je njezina ljubav bila jača nego ikad.

Nakon što je isteklo šest mjeseci, u njezinoj tegli nije ništa izraslo. Iako nije imala što pokazati princu, znala je koliko je truda i predanosti uložila tijekom šest mjeseci pa je rekla majci da će se vratili u palaču na dogovoren datum i u dogovoreno vrijeme. U sebi je znala da će to biti zadnji put da će vidjeti svog voljenog i to ne bi propustila ni za što na svijetu.

Napokon je stigao dan objave prinčeve odluke. Djevojka se pojavila sa svojom teglom bez cvijeta i uvidjela da su sve ostale djevojke postigle nevjerojatne rezultate: svaka je imala cvijet, jedan ljepši od drugog u najrazličitijim oblicima i bojama.

Stigao je dugo iščekivan trenutak. Princ je ušao u prostoriju i svaku kandidatkinju proučio vrlo pažljivo. Nakon što ih je sve pregledao, objavio je da će njegova buduća supruga biti služavkina kći.

Sve su se djevojke pobunile govoreći da je izabrao jedinu koja nije bila sposobna uzgojiti nikakav cvijet.

Na to je princ objasnio svrhu izazova koji im je zadao:

“Ova je mlada djevojka jedina koja je uspjela uzgojiti cvijet koji ju je učinio vrijednom titule vladarice: cvijet iskrenosti. Sve sjeme koja sam vam podijelio bilo je sterilno i iz njega ništa i nije moglo izrasti.“

Izvor: paulocoelhoblog.com

Paulo Coelho. Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci