Papin blagoslov za spas pčela

O pčelama ovisi čak trećina svjetskog uzgoja hrane i od vitalne su važnosti za očuvanje ekološke ravnoteže i bioraznolikosti – te našeg opstanka. Predstavnike inicijative za spas pčela danas će primiti Sveti Otac, a možete je podržati i vi!

Ključna karika

Sva su stvorenja međusobno povezana, stoga se "svako mora cijeniti s ljubavlju i divljenjem, a svi ovisimo jedni o drugima", kaže papa Franjo, koji će danas u audijenciju primiti predstavnike građanske inicijative "Spasimo pčele i poljoprivrednike".

Zbog uporabe pesticida pčele – kao i ostali korisni kukci i životinje – neprestano su izložene trovanju te je ugrožen njihov opstanak – ali i naš jer pčele su kao oprašivači nezamjenjiva karika u lancu uzgoja hrane te od vitalne važnosti za očuvanje ekološke ravnoteže i bioraznolikosti. Pčele i ostali oprašivači oprašuju gotovo tri četvrtine biljaka koje daju 90 posto hrane na svijetu. Čak trećina svjetskog uzgoja hrane ovisi o pčelama.

Peticija do 30. rujna

Građanska inicijativa "Spasimo pčele i poljoprivrednike" ima tri glavna cilja. Prvi je postupno ukidanje uporabe sintetičkih pesticida: najprije smanjenjem do 80 posto do 2030. te konačno izbacivanje iz uporabe u Europskoj uniji do 2035. godine. Drugi cilj uključuje mjere za povećanje biološke raznolikosti, a treći je cilj podrška poljoprivrednicima u prelasku na ekološku poljoprivredu te potpora za istraživanja u tom području.

Inicijativu za spas pčela, koju kod nas promovira udruga Zemljane staze, diljem Europske unije podržale su mnoge javne osobe i organizacije te je peticiju dosad potpisalo više od 755.000 ljudi. I vi je možete potpisati do 30. rujna.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci