Otkrijte svoju poslovnu strast

Mnogi ljudi ne vole svoj posao i žele nešto promijeniti, ali svejedno ostaju na tom poslu. Čest razlog tome je što nisu otkrili što bi zapravo voljeli raditi. Takvo razmišljanje je pogrešno jer se idealna karijera ili posao otkriva promišljanjem o tome. Ako trenutna situacija nije zadovoljavajuća, treba pronaći nešto drugo...

Slijedite svoju znatiželju

Možda nemate jasnu viziju buduće karijere, ali vjerojatno imate znatiželju prema nekim stvarima. Važno je da slijedite svoju znatiželju i otkrivate one interese koji su vam manje očiti jer oni će vas odvesti do jedinstvenih unutarnjih pokretača, motivacija, koji vas razlikuju od ostalih. Slijedite ih i bit ćete na putu prema otkrivanju tko ste vi i što je vaša istinska kreativnost. To mogu biti stvari koje djeluju neozbiljno.

Klasičan primjer je Steve Jobs kojeg je zanimao typface dizajn, što ga je dovelo do pohađanja naizgled beskorisnog tečaja tipografije kojime je razvio senzibilitet za dizajn. Kasnije je ta senzibilnost postala važan dio Apple računala i njihova glavna značajka na tržištu.

Dobra metoda otkrivanja i usklađivanja s onime što vas zanima jest zapitati se – Što bih radio da imam milijun dolara?

Neka vam novac ne bude ključna stvar

Najbolji početak otkrivanja posla za koji ste stvoreni jest stavljanje financijskih briga na drugo mjesto. Ako vam je novac primarni kriterij, stalno ćete ograničavati opcije na nešto predvidljivo i bit će vam teško stići do onoga što volite. S druge strane, dopustite li sebi da vas vodi znatiželja, steći ćete osobnu moć i s vremenom ćete zarađivati novac pod svojim uvjetima.

Povezivanje s vašim jedinstenim interesima i motivacijom, vraćanjem svom autentičnom ja, daje vam moć u izabranom području, koju drugi nemaju. Drugima se vaš izbor može činiti teškim radom, ali vi ga nećete uopće tako doživljavati. Kad radite ono što volite, ističu se vaša jedinstvenost i vaše sposobnosti. I što se bolje izražavate kroz posao, vaš će potencijal za zaradu će rasti.

Ne postavljajte si umjetan cilj

Vi postavljate svoj profesionalni cilj. Želite li se razvijati, nemojte se kriti iza uvjerenja da vas netko drugi treba osnažiti i potaknuti da radite ono što želite. Vi ste glavni i odgovorni za svoj život, svoj posao i svoja postignuća.

Izvor: www.forbes.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci