Osnažite samopouzdanje

Istinsko samopouzdanje je privlačno. Pritom nije riječ o samozadovoljstvu ni aroganciji jer te kvalitete proizlaze iz nesigurnosti i mnogima su odbojne. Pravo samopouzdanje, ono koje privlači srodnu dušu, donosi nam savršeni posao i ostvaruje naše snove, jedinstveno je i neodoljivo. Samopouzdanje i sreća su usko povezani. Što imamo više ljubavi prema sebi, to imamo više samopouzdanja. Što više vjerujemo u sebe, to su nam manje potrebni potvrda i odobravanje drugih.
Ovo su četiri načina na koje možete osnažiti samopouzdanje:

1. Uklonite ono što vam više ne služi.
Vjerovanje u sebe započinje uklanjanjem uvjerenja, situacija i misaonih obrazaca koji nam više ne služe. To znači usmjeriti se na ono što želimo i dopustiti tome da nas vodi.

2. Usmjerite se na pozitivne stvari.
Usmjeravanje na pozitivno znači ostajanje u svjetlosti i odabiranje pozitivnih misli. Kada se uvuku nesigurnosti, pokušajte dokučiti odakle dolaze. Poradite na opraštanju i potražite pozitivne lekcije koje ste naučili iz svake prošle situacije. Biti pozitivan također znači biti suosjećajan prema sebi i drugima, te cijeniti putovanje jednako kao i cilj.

3. Budite dobri prema sebi.
Najbrži put ka dobrom osjećaju o sebi je briga o sebi. Slušajte svoje tijelo kada vam govori da trebate jesti, spavati, vježbati ili se odmoriti. Odnosite se prema svom tijelu kao prema hranu, što ono i jest. Dopustite svom unutarnjem glasu da se odražava u svemu što činite. Otkrit ćete da vas vaše žudnje za nezdravim stvarima uče da se bolje povežete sa sobom i steknete više samopouzdanja.

4. Slušajte intuiciju.
Često ne možemo donijeti odluku jer ne slušamo svoju intuiciju. Bilo da pokušavate odlučiti da li da uzvratite telefonski poziv, prihvatite ponuđeni posao ili izaberete zubnu pasu, vaša neodlučnost je obično rezultat nedostatka slušanja vašeg unutarnjeg glasa. Kada su vam jasne vaše vlastite vrijednosti, i prave želje, samopouzdanje prirodno i nenaporno prožima cijelo vaše biće

Izvor: www.mindbodygreen.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci