Nemojte se siliti da budete sretni!

Obično izaziva kontraefekt i završite u "negativi". Prednost dajte racionalnoj pozitivi, evo kako

Umjesto da neprestano "prežvakavamo" kako se osjećamo u svakom trenutku – forsirajući se da budemo sretni i osjećajući se frustrirano ako nismo onako dobro kao što bismo željeli – isplanirajmo dane tako da potiču pozitivne emocije.

Ovaj su koncept stručnjaci nazvali "prioritiziranje pozitivnosti". Prema američkoj psihologinji Barbari Fredrickson, to znači da bismo trebali isplanirati život i donositi odluke koje će rezultirati pozitivnim iskustvima. Psiholozi su, naime, otkrili da oni koji tako žive imaju veću dobrobit od onih koji se forsiraju da budu sretni ili čekaju da ih sreća pronađe.

Da biste "prioritizirali pozitivnost" u svom životu, poslušajte savjete psihologinje Fredrickson:

1. Nemojte se siliti da budete sretni. Istraživanja pokazuju da vam se to može obiti u glavu, tj. možete se, u konačnici, osjećati lošije.

2. Razmislite o tome koje vam aktivnosti i iskustva donose sreću i zadovoljstvo i tko su ljudi koji vas inspiriraju i podižu vam raspoloženje.

3. Svakog dana na nekoliko trenutaka pronađite mjesta u svom rasporedu za te pozitivne aktivnosti i druženje s ljudima koji vas potiču da budete bolja osoba!

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci