Na licu vam piše što jedete

Slavna britanska nutricionistica slavnih Tina Richards objašnjava zašto se naše prehrambene navike odmah ispisuju po koži...

Proteini, masti i voda

Znamo da je hrana ‘gorivo’ za organizam, ali rijetko smo svjesni koliko su hranjivim sastojcima bogate namirnice važne za besprijekoran izgled kože.

„Poput većine organa, i koža je izgrađena od proteina, masti i vode. Zbog toga je važno redovito konzumirati namirnice bogate tim sastojcima kako bi se nadomjestio njihov nedostatak“, kaže britanska nutricionistica Tina Richards, stručnjakinja koja stoji iza besprijekornog izgleda brojnih holivudskih ljepotica.

„Ako organizmu ne osiguramo stalnu opskrbu visokokvalitetnih proteina i nezasićenih masnih kiselina, prva će na udaru biti koža. Često zaboravljamo da je ona naš najveći organ i posljednji do kojeg stižu hranjive tvari“, podsjeća Richardsova.

Isušena koža, brže starenje

„Prehrana s niskim udjelom nutrijenata prvo će se odraziti na isušenoj koži lica, što je istodobno razlog pojave preuranjenih znakova starenja i ostalih nepravilnosti, poput sivog i upalog tena.“

Uz manjkavu prehranu, upale su drugi veliki uzročnik ubrzanog starenja kože, podsjeća Tina Richards. „Upalni procesi najčešće su odgovorni za pojavu bora, prištića i akni, crvenila kože, kao i njenog natečenog ili opuštenog izgleda lica.“

Što jesti?

Želite li jednim udarcem riješiti dva problema, manjkavu prehranu i upalne procese, Tina savjetuje redovito konzumiranje namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama omega 3 i 6 (ribe), vitaminima i ostalim hranjivim tvarima (voće i povrće).

„Pretjeranim unosom šećera i rafiniranih ugljikohidrata, kao što su kruh, bijela riža, tjestenina, kolači i slatkiši, nastaju manji upalni procesi koji uzrokuju oslobađanje slobodnih radikala, što je razlog kaskadnog nastanka novih upala“, pojašnjava Tina začarani krug ubrzanog starenja.

Izvor: Elle.hr

Ostali članci