Ljeto bez upale uha - 7 zlatnih savjeta

Što možemo učiniti da bismo izbjegli neugodnu upalu uha u sezoni kupanja? Uvažiti ovih sedam zlatnih savjeta o njezi ušiju ljeti

Infekcije uha češće se javljaju u ljetnim mjesecima kad je plivanje jedna od omiljenih aktivnosti. Otitis externa, odnosno „plivačko uho”, infekcija je vanjskog zvukovoda, kanala koji se proteže od uške do bubnjića. Događa se kad voda koja sadrži bakterije ili gljivice prodre u uho i ostane u ušnome kanalu. Potom se razvijaju mikroorganizmi, tj. rastu unutar uha, a to može biti vrlo bolno. Također, voda koja se predugo zadrži u zvukovodu pogoduje bubrenju cerumena i može pospješiti razvoj upale. Što možemo učiniti da bismo izbjegli ovu neugodnu pojavu? Uvažiti ovih sedam zlatnih savjeta o njezi ušiju ljeti.

1. Održavati uho suhim - nakon svakog kupanja uho osušiti mekanim ručnikom ili papirnatom maramicom te koristiti sprej za uklanjanje zaostale vode u zvukovodu.

2. Izbjegavati plivanje u vodi sumnjive kvalitete i zadržavanje stranih predmeta (pijesak, dlačice od šišanja) u zvukovodu.

3. Izbjegavati guranje stranih predmeta u uho jer je i manja ozljeda kože dovoljna za prodor mikroorganizama.

4.  Ne pretjerivati s pranjem uha sapunom i/ili šamponom jer je odmašćena koža osjetljivija na infekcije, a smanjuje se i kiselost kože koja je njezina prirodna zaštita.

5. Pojačan svrbež zvukovoda može biti početni znak upale pa je uputno obratiti se liječniku i, prema potrebi, započeti terapiju na vrijeme.

6. U slučaju prekomjernog stvaranja cerumena, redovito ga odstranjivati, a posebno prije odlaska na ljetovanje.

7. Nikad ne pokušavati odstraniti cerumen bilo kakvim predmetima jer postoji opasnost da se nagura dublje u zvukovod i/ili ošteti koža.

Dodatne informacije potražite na www.zdravouho.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci