Ljekarna u kojoj se pacijentima propisuju stihovi umjesto tableta

U gradu Bishops Castle, u engleskom okrugu Shropshire koji graniči s Walesom, živi pjesnikinja Deborah Alma koja svojim pacijentima ne propisuje tablete nego - stihove!

Deborah u svojoj trgovini slaže knjige prema "raspoloženju" jer vjeruje da poezija može ublažiti niz emocionalnih teškoća kao što su iscrpljenost, stres i uslijed nesretne ljubavi slomljeno srce.

Vodi i pjesničke radionice i konzultacije, pozivajući svoje „pacijente“ u sobu za konzultacije, postavljajući im niz pitanja, a zatim im „propisuje“ pažljivo odabranu pjesmu.

Ljekarna poezije2

"Mislim da, ako postoji vještina u ovome što radim, to je davanje prave pjesme pravoj osobi nakon što je malo bolje upoznam i razgovaram s njom", kaže Deborah. "Kad osobi dam pjesmu, ona postaje njena i ona je posjeduje - zalijepi je na svoj hladnjak i ona je razvedrava, podsjeća i čini puno toga za nju."

Ljekarna poezije

Deborah je godinama radila s pacijentima koji pate od demencije i vidjela je "kako poezija može promijeniti raspoloženje, te kako ljudi vole da ih se pažljivo sluša, da pažljivo zapišete ono što govore i cijenite ono što kažu".

Tako je u „jednom ludom trenutku“ na nekoj rasprodaji naišla na vozilo hitne pomoći, kupila ga i proglasila sebe „pjesnikinjom za hitne situacije“, i od tada putuje zemljom i kamo god ide, dijeli stihove.

Ljekarna poezije3

Ona vjeruje da umjetnost "može učiniti puno, može biti intimna poveznica s nekim tko je proživio takav problem prije vas, nadišao ga i procesuirao. To može biti molitva, kletva, ljubavna pjesma..."

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je objavila izvješće u kojem se potvrđuje da postoje znatni i stalno rastući dokazi o pozitivnim zdravstvenim učincima umjetnosti, a u Ljekarni poezije smatraju da davanje prave pjesme pravoj osobi može puno pomoći.

Ljekarna poezije 4

Izvor: www.news.sky.com

Foto: www.facebook.com/emergencypoet/

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci