Kupite sreću!

Iako rezultati desetak istraživanja u posljednje vrijeme sugeriraju da nas trošenje novca na stjecanje iskustva, znanja i vještina te na događaje i druge ljude čini sretnijima nego kupnja materijalnih stvari, izgleda kako to ne vrijedi za sve...

Hoće li vas više razveseliti odlazak u SPA, volontiranje, izlet u nepoznati kraj ili kupnja TV-a, ovisi isključivo o vašim individualnim potrebama i osobinama. Primjerice, nekoliko je istraživanja pronašlo dokaze da je sreća nakon novcem stečenog iskustva, umjesto materijalnih stvari, jača u žena (nego u muškaraca) te kod mlađih, visoko obrazovanih osoba i onih koji žive u urbanim sredinama.

Naspram toga, izgleda kako osobe koje su sklonije gomilanju materijalnog bogatstva, prema istraživanju objavljenom u Journal of Research in Personality, mogu jednako biti sretne zbog oba tipa kupnje, i s materijalnim i iskustvenim. Za takve ljude, naime, iskustva nisu nužna za njihov identitet jer se ne definiraju prema događajima koje su proživjeli. Ne iznenađuje ni podatak da ljudi s manjkom empatije neće osjetiti veliku sreću pomažući, volontirajući i trošeći na druge.

Naš karakter, dakle, uvelike utječe na sreću koju ćemo osjetiti prilikom kupnje. Prema zaključku britanskog istraživanja, ispitanici koji su bolje usklađivali svoj karakter s „karakterom“ kupnje bili su zadovoljniji svojim životom. Primjerice, trošenje 100 kuna u knjižari povećalo je sreću introvertirane osobe, dok je ekstrovertiranu usrećilo trošenje novca u baru. „Izgleda kako je kupnja određenih stvari kojima pojedinac održava i poboljšava željeni stil života vrlo važna, jednako kao i pronalazak odgovarajućeg zanimanja, naselja u kojem živi pa čak i odabir prijatelja i partnera“, zaključila je koautorica istraživanja Sandra Matz, sa sveučilišta Cambridge.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci