Kojim putem krenuti: Koraci za pronalaženje pravog duhovnog smjera

Svaki put kada krenete na putovanje, lakše ćete se snaći ako znate u kojem se smjeru trebate kretati. Bez karte, ili u današnje vrijeme GPS-a, lako ćete pogrešno skrenuti ili se vrtjeti u krug. Jednako je i s duhovnim putovanjem. Slijedite ovih pet koraka kako biste pronašli pravi smjer...

Nedostatak smjernica

Sve više ljudi okreće se duhovnosti i odmiču od tradicionalnih ili vjerskih uvjerenja kako bi pronašli svoju svrhu. Problem s kojim se često susreću je nedostatak smjernica, zbog čega ne napreduju. Tada se javlja frustracija i nezadovoljstvo te se osjećamo neispunjeno.

Pronalaženje duhovnog smjera može vam pomoći da se povežete s višim silama. To vam može pomoći da rastete i pronađete nadahnuće za kojim tragate, a zatim vas odvesti do mira i zadovoljstva kojima težite. Slijedite ovih pet koraka kako biste pronašli pravi smjer na svojem duhovnom putovanju.

1. Osvrnite se na svoju prošlost

Ne možete znati kamo idete dok ne znate odakle dolazite. Gdje se trenutno nalazite u životu? U duhovnom smislu? Što vas je ovdje dovelo i što vam je potrebno? Možda vam treba čvrstoća i disciplina; a možda vam, upravo suprotno, treba više slobode da se istražite i izrazite. Možda sumnjate u stvari u koje ste nekada bili sigurni, pa tragate za odgovorima? Dobro promotrite sami sebe prije no što nastavite naprijed.

2. Povežite se

Kada razmislite odakle dolazite, vrijeme je da se povežete s onime što smatrate višim silama. Za neke ljude to je Bog, drugima su to anđeli, duhovni vodiči, životinje moći ili neka druga bića. A nekima je to priroda, svijet koji ih okružuje, sam univerzum ili vlastito više ja.

Što god smatrali svetim i što god vam pruža osjećaj povezanosti, putem molitve ili meditacije učinite to dijelom svoje svakodnevice.

3. Tragajte

Tragajte za mudrošću na svojem putu. To može biti vodstvo duhovnih vodiča, znanje koje ste pročitali u knjizi ili religija. Budite spremni proširiti horizonte.

4. Prigrlite sebe

Pogledajte sebe novim očima. Jedna od najtežih lekcija na duhovnom putovanju jest prihvaćanje sebe i pružanje bezuvjetne ljubavi sebi. Ako ne možete prihvatiti i voljeti sebe, ne možete potpuno prihvatiti i voljeti druge. Počnite se promatrati sa suosjećanjem kakvo biste imali za bilo koje drugo biće i shvatite da ste vrijedni svoje ljubavi.

5. Slušajte intuiciju

Na duhovnom putovanju nikada nismo sami; u svakom od nas nalazi se svojevrsni kompas koji nam pokazuje pravi smjer. Kada poduzmete sve navedene korake, razbistrite um, riješite neke probleme i naučite potrebne lekcije, bit ćete spremniji slušati svoj unutarnji kompas. Slijedite instinkt i nastavite naprijed.

Izvor: consciousreminder.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci