Kako se zabaviti kod kuće

Pored toga što je zbog aktualne situacije preporučljivo ostati kod kuće, ovog vikenda vjerojatno nas očekuje i pogoršanje vremena pa nećemo moći ni puno vremena provoditi vani. Stoga smo pripremili nekoliko ideja kako da se zabavite kod kuće - uz dobar film, kazališnu predstavu, razgled muzeja ili virtualne igrice za djecu.

Evo nekoliko prijedloga kako možete s obitelji ugodno provesti vrijeme ovog vikenda, i narednih dana, uz kulturne, filmske i druge sadržaje na internetu.

Domaći i strani filmovi

Festival mediteranskog filma Split i projekt Kino Mediteran nude 22 besplatna filma iz svoje online videoteke.

Motovun Film Festival partner je novog online festivala naziva My Darling Quarantine, nastalog na inicijativu Enrica Vannuccija, selektora kratkometražnih filmova Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. MFF će svakog tjedna birati i besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih distopijskih filmova, a gledatelji će moći glasati za najbolje naslove.

Na platformi Croatian.film možete gledati kratkometražne hrvatske filmove. Dostupno je više od 100 kratkih filmova domaćih autora, među kojima su mnogi nagrađivani.

Jedan od najvećih i najuglednijih festivala dokumentarnog filma, Međunarodni dokumentarni filmski festival Amsterdam, IDFA, također, nudi na svojim web stranicama mogućnost gledanja oko 200 dokumentarnih filmova prikazanih na njihovom festivalu. Filmovi imaju engleske titlove.

Proza i poezija Hrvatskog društva pisaca

Hrvatsko društvo pisaca na svojoj web stranici pokreće projekt "Dnevnik iz karantene" na kojem će za ovu priliku objavljivati nastale tekstove i/ili video priloge pisaca, svojih članova, a ponajprije samostalnih umjetnika. Tekstovi uključuju klasične dnevničke zapise, prozu, poeziju, a tematski su posredno ili neposredno vezani uz nove okolnosti života.

Virtualan posjet muzejima

Iz udobnosti svog doma možete razgledati umjetnička djela izložena u najpoznatijim svjetskim muzejima. Pored toga što to činite u sigurnom okruženju, ne morate putovati, ni plaćati ulaznicu. Evo samo nekoliko od mnoštva virtualnih muzeja koji su vam dostupni:

British Museum u Londonu

Guggenheim Museum u New Yorku

Musée d’Orsay u Parizu

Rijksmuseum, Amsterdam

National Gallery of Art, Washington D.C.

Kazališne predstave

Hrvatsko narodno kazalište na YouTube kanalu 24sata ponudilo je serijal od 40 predstava među kojima su: "Tko pjeva zlo ne misli", "Tri zime", "Smrt u Veneciji", "Opasne veze", "Ero s onoga svijeta", "Nikola Šubić Zrinski", "Romeo i Julija", "Ljudi od voska", "Ukleti Holandez" i druge.

Zagrebačko kazalište mladih nudi svoje predstave online, i to po izboru publike koja na društvenim mrežama glasuje za omiljeni ZKM-ov naslov koji želi vidjeti. Linkove za predstave potražite na njihovom Facebook i Instagram profilu.

Kazalište Mala scena se, također, pridružilo ovoj virtualnoj ponudi. U subotu, 21. ožujka, u 17 sati možete uživo prijenos predstavu 'Iglica' nastalu u suradnji s Triko Cirkus Teatrom. Iz kazališta Mala scena su najavili i mogućnost gledanja predstava na zahtjev putem Vimeo servisa.

Zabava za najmlađe

Basist grupe Let 3 Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević, autori albuma za djecu 'Kišni razdraganci' koji je objavljen i u audio obliku i kao slikovnica, na svom YouTube kanalu Ivanka&Mrle nude kratki video snimke na kojima Mrle čita priče za laku noć.

Riječko Kazalište osmislilo je program pod nazivom 'Zajc uz vas', koji će biti dostupan putem kazališnog YouTube kanala te društvenih mreža. Od petka, 20. ožujka, 'Zajc' kreće sa svojim online programom za djecu i odrasle.

Besplatne video igre i obrazovne igre za djecu možete naći na: Obrazovne igre za djecu online i na Igre123.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci