Kako bi bilo da je drukčije bilo?

Kad razmišljate o prošlosti, prevladavaju li misli tipa "da sam bar..." ili "sva sreća da sam..."? O tome uvelike ovisi osjećaj sreće i zadovoljstva životom...

Da sam bar...

Ponekad kad se osvrnemo na prošle događaje, razmišljamo kako je nešto moglo ispasti bolje:

"Da sam bar dobio ulogu u toj predstavi kad sam bio u srednjoj školi... upisao bih se na Akademiju dramskih umjetnosti i onda..."

Ili "Kad je moj srednjoškolski dečko prešao u drugu školu, nas dvoje smo prekinuli. Da smo ostali zajedno, moj život bi sad bio puno ljepši..."

Ili "Da sam bar prihvatila onaj drugi posao umjesto ovog. Da sam drugačije odlučila, moj život bi sad bio 100 posto bolji..."

Takvo razmišljanje može biti prilično depresivno.

Sva sreća da sam...

A ponekad, kad se osvrnemo na prošlost, mislimo kako je nešto moglo ispasti puno gore:
"Hvala bogu da sam završila Pedagošku akademiju. Obožavam podučavati djecu i imati slobodno ljeto. To je za mene savršen posao!"

Ili "Svaki dan sam zahvalna što sam ostavila muža i pronašla svog Marka. Razvod je bio traumatičan i neko vrijeme je sve izgledalo loše, ali da sam ostala s onom propalicom, bila bih očajna."

Ili "Tako mi je drago što sam se preselila na more s dvadeset godina. To se tada činilo kao luda ideja. Ali sada imam divnu obitelj i odličan posao. I uživam u morskom zraku cijele godine. To mi je bila najbolja odluka u životu!"

Ovakvo razmišljanje može na naše raspoloženje djelovati jako pozitivno.

Dobrobiti razmišljanja "sva sreća da sam"

Brojna su istraživanja pokazala da razmišljanje "sva sreća da sam" osigurava bolje psihičko zdravlje nego razmišljanje "da sam bar". Kada misli tipa "sva sreća da sam" i dovedu do nekih negativnih osjećaja, ljudi su motivirani da poduzmu nešto konstruktivno. A kada im takvo razmišljanje stvara pozitivne osjećaje, ti se osjećaji mogu opisati kao - zadovoljstvo životom. U tom slučaju gledanje unatrag uopće nije tako loše.

Jedna je znanstvena studija, koja je istraživala razmišljanje o prošlosti u kontekstu intimnih odnosa, pokazala da je razmišljanje "sva sreća da sam" povezano s relativno pozitivnim ishodima i zadovoljstvom u odnosima. Zanimljivo je da su žene, kad je riječ o vezama, sklonije takvom razmišljanju nego muškarci.

Dobrobiti i štete razmišljanja "da sam bar"

I od "da sam bar" ima neke koristi. Ako niste učili za ispit i onda pali na njemu, sljedeći put prije polaganja tog ispita, vjeroajtno ćete se prisjetiti te činjenice i to će vas možda potaknuti da se bolje pripremite.

Način razmišljanja "da sam bar" često je ispunjen pesimizmom. A u odnosima donosi prilično nisku razinu zadovoljstva. Dakle, osvrtanje na prošlost i razmišljanje o tome kako ste nešto pogriješili sasvim sigurno nije formula sreće i zadovoljstva u životu.

Pretjerano promišljanje o prošlosti može odvesti u depresiju. Kad osoba često razmišlja o tome kako je nekada nešto pogrešno učinila, to njenu svakodnevicu ispunjava negativnošću. Zateknete li se da tako razmišljate, doista trebate pronaći način da izađete iz te mentalne zamke. Što god da ste učinili, to je završilo, a vrijeme putuje samo u jednom smjeru – prema naprijed. I to putovanje je kratko.

www.psychologytoday.com

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci