Jeste li čuli za zagrebački Zeleni klik?

Zeleni klik udruga je s djelovanjem na području održivog razvoja i ekologije koja je nastala 2013. godine zajedno s formiranjem društvenog vrta EkoEkipa Prečko. Aktivnosti su im brojne, za male i velike...

Permakulturni dizajn Dječjeg vrtića

Udruga je 2013. imala četiri aktivne članice koje su bile glavne nositeljice aktivnosti, a sve su one dovršile obrazovanje iz permakulture: tri članice su nakon tečaja permakulture završile jednogodišnju edukaciju Zelene mreže aktivističkih grupa - Permakulturnu akademiju, a dvije članice su također dovršile Mirovne studije. Udruga okuplja desetak aktivnih članova, a 2017. godine je pokrenula i volonterski program koji okuplja mlade (tijelom ili duhom) volontere s kojima već drugu godinu provodi projekt pod nazivom Mali zeleni vrtlari.

Taj je program zamišljen kao besplatne edukacije za djecu na polju permakulture i održivog razvoja. Održavaju se i praktične radionice u kojima djeca izrađuju hotele i bungalove za kukce, hranilice i pojilice za ptice, sklonište za ježa, orezivala maline, sadila jagode u slami, radila spiralu začina. Zeleni klik primio je poziv 18 zagrebačkih knjižnica koje žele s njima surađivati te su zajednički prijavili projekte na Grad Zagreb i osmislili odlične programe za djecu i odrasle.

Na neke od tih radionica došle su odgajateljice dječjih vrtića vrtića s pozivom da im Zeleni klik osmisli vrtićke vanjske i unutarnje prostore, formira vrtove i pomogne s rasporedom biljaka u prostoru. Tako je nastao permakulturni dizajn Dječjeg vrtića Sunčana u Španskom.

Osjetilni vrtić i hoteli za kukce

"Razvili smo i intenzivnu suradnju s Dječjim vrtićem Prečko. Dogovorena je provedba raznovrsnog permakulturnog programa i organskog vrtlarenja te smo zajednički prijavili više projekata za koje se nadamo da će biti realizirani. Riječ je o aktivnostima kojima će Dječji vrtić Prečko postati jedinstveno mjesto za učenje i kreativno izražavanje djece, uz promatranje prirode svim osjetilima - osjetilni vrtić - zatim vrt leptira, velike hotele za kukce, vrtne penjalice i još mnogo zanimljivih sadržaja s područja permakulture i održivog razvoja", ističe Nikolina Turčinović Dupor iz udruge Zeleni klik.

Udruga želi surađivati i graditi mrežu dionika u lokalnoj zajednici, a to njihovo nastojanje bilo je vidljivo na Danu susjeda, na kojemu je aktivno sudjelovala u organizaciji Šetnje prečkanskim vrtovima u sklopu koje je, objedinivši aktivnosti projekta Mali zeleni vrtlari i globalne inicijative Jane's Walk, uz vodstvo mladih volonterki, provela 60 posjetitelja kroz školski vrt Osnovne škole Nikola Tesla. Posjetitelji-šetači su tako mogli vidjeti četiri modela organskih vrtova, a u svim vrtovima imali su domaćine 'iznutra', koji su pričali o svojim vrtovima.

zeleni klik

Mali su volonteri dijelili presadnice građanima koje su posijali u prethodnoj radionici i time podizali svijest o važnosti organskog vrtlarenja u urbanim sredinama, a ujedno učili i o građanskom aktivizmu. Volonteri su oslikali školicu i igrali s djecom gumi-gumi, čitali im priče na balama sijena, slušali pripovijedanje, a pozvane su na sudjelovanje i druge udruge - Smiješak za dom, koja se bavi udomljavanjem pasa i mačaka te udrugu Flyer koja se bavi prirodnim i terapijskim jahanjem.

I biljke vole glazbu

Najveći dosadašnji partnerski projekt ove eko udruge je platforma Zelenica, a tu je i projekt List po list - kompost u Gradskom vrtu Stenjevec, u sklopu kojeg su održane edukacije o kompostiranju i postavljen info pano o kompostiranju s maskotom Zelenog klika - Franc Listić. Zahvaljujući projektu Jesen u školskom dvorištu u Osnovnoj školi Nikola Tesla zasađen je voćnjak starih sorti jabuka i održana edukacija o važnosti očuvanja starih autohtonih sorti, te predstavljena Muzika biljaka, kojim su djeca škole mogla ostvariti komunikaciju s biljkama putem posebnog aparata.

Posljednje aktivnosti udruge odnose se na organizaciju 72-satnog tečaja permakulture s mentorom, Ivanom Gregovim, a također su pozvani priključiti se projektu Održi me, kojim će se u sklopu manifestacije u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu napraviti praktična radionica izrade vrta pčela i leptira, kojom se želi podići svijest o važnosti očuvanja bioraznolikosti urbanih sredina jednostavnim postupcima kao što je smanjenje košnje javnih površina i ostavljanje otoka livadne divljine u gradovima kako bi se kukci mogli skloniti i prehraniti.

Briga za ljude, briga za zemlju i pravedna raspodjela

"U sklopu Seminara Jane's walk, u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka, promoviramo šetnje kvartovima kako bismo ih upoznali, prepoznali i znali ih sačuvati te se međusobno povezali. U suradnji s istom institucijom trenutno provodimo projekt Gradski safari u kojemu s djecom iz nekoliko osnovnih škola obilazimo kvart, mapiramo drveće (radimo otisak kore u glini, prikupljamo lišće), promatramo životinje (divlje i domaće), biljke i ostale resurse (potok, šumarak...)

Djeca odlično reagiraju na te aktivnosti pa planiramo razvijati taj projekt i dalje. Imamo još mnogo velikih i malih planova i nastojimo ploviti nemirnim vodama civilnoga sektora, uz kroničan manjak financija za sve što bismo željeli napraviti, uz velik osobni i obiteljski doprinos te mnogo strasti i želje", kaže Nikolina Turčinović Dupor iz udruge Zeleni klik i dodaje: "Djelujemo iz čiste ljubavi i to je ono što povezuje sve naše suradnike i prijatelje koje smo stekli putem. Naša nit vodilja su tri osnovna principa permakulture: briga za ljude, briga za zemlju i pravedna raspodjela."

Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci