Ikigai: Razgovor s autorima novog bestselera

Nakon što nas je oduševila knjiga 'Ikigai – japanska tajna dugog i sretnog života', španjolskog dvojca Hectora Garcie i Francesca Mirallesa, kontaktirali smo s autorima te ih zamolili da nam odgovore na neka pitanja. Ljubazno su se odazvali našem pozivu te vam predstavljamo intervju u kojem ćete saznati dodatne zanimljive stvari o ovom fascinantom japanskom stilu života.

Hector Garcia i Francesco Miralles

Hector Garcia i Francesco Miralles

Iako sami niste podrijetlom iz Japana, napisali ste bestseler o japanskom stilu života koji nas vodi do duboke i sretne starosti. Kako ste to uspjeli i koliko vam je trebalo da napravite potrebno istraživanje?

Hector je zapravo Japanac, budući da ondje živi već 12 godina i oženjen je Japankom, točnije, Okinawkom. Teorijsko istraživanje trajalo je godinu dana, a nakon toga smo odradili terenski rad u Ogimiju.

Gdje ste se prvi put susreli s pojmom ikigaija?

U Okinawi, gdje živi Hector sa svojom japanskom obitelji.

Možete li povući paralele između ikigaija i filozofije zena? Postoje li one uopće?

Postoje neke sličnosti. Primjerice, život u 'ovdje i sada' je ono što čine redovnici zena, a to je također i stanje protočnosti koje osjeća umjetnik kada je udubljen u svoju aktivnost, svoj ikigai.

Postoje li elementi ikigaija u europskoj kulturi?

Da, logoterapija Viktora Frankla ima sličan koncept, ali ona se uglavnom koristi za liječenje pacijenata s traumama. Ikigai je za svakoga.

Tržište je prepuno knjiga što obećavaju velike promjene u životu. Zašto smatrate da je ova dovoljno drukčija da dovede do pravih rezultata?

Zbog toga što dolazi iz tisućljetne kulture i od ljudi koji žive najduže na svijetu. Stogodišnjaci su živući primjer snage ikigaija.

Prije nekoliko godina imali smo jedan veliki bestseler iz Japana, knjigu o pospremanju autorice Marie Condo. Nalazite li sličnosti s njezinom metodom u ikigaiju?

Jedina poveznica bila bi ta što Marie Condo dolazi iz Japana. Ali, da, dijelimo slično čitateljstvo, to je istina.

Možete li nam objasniti pojam ikigaija koristeći riječi koje niste do sada koristili?

Već smo dali puno intervjua pa je to malo teže, ali možemo pokušati s ova dva pojma: inspiracija + neka-bude-istinito.

Koje tri stvari su apsolutno nužne da bismo živjeli ikigai?

Osloboditi kreativnost, imati snažnu volju, dijeliti svoj talent s drugima.

Želite li podijeliti s nama neke misli koje su se pojavile nakon što ste knjigu već poslali u tiskaru? Nešto što biste uključili u novo izdanje?

Ono što smo izostavili je zapravo iduća knjiga o ikigaiju. Ona je već objavljena u Španjolskoj, a polako stiže i na drugim jezicima.

Kako se zove ta knjiga?

Nazvali smo je 'Metoda ikigai'.

knjiga

 

Pročitajte i:

Ikigai - kako živjeti sa smislom?

Branko Matijašević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci