Ikigai – kako živjeti sa smislom?

U izdanju Mozaik knjige objavljena je nova knjiga 'Ikigai – japanska tajna dugog i sretnog života', malo djelo koje otkriva veliku tajnu. Kvalitetno (i dugo) možete živjeti samo ako ste riješili pitanje smisla života. Otkrijte ga...

O čemu je riječ u životu?

Kada bi vam netko rekao da možete doživjeti, preživjeti i nadživjeti stotu, kako biste se osjećali?

Psihijatar i veliki mislilac Carl Gustav Jung jednom je rekao, nakon više desetljeća rada s pacijentima koji su patili od različitih poremećaja, da svaki treći nije imao nikakve kliničke neuroze. To zvuči vrlo pozitivno, ali ne umanjuje neugodu i zbunjenost koje su osjećali kada su odlučili zatražiti njegovu pomoć. Većina je patila zbog nemoći da shvate smisao i cilj života.

Osjećali su neprestani teret neodgovorenih (često i neizgovorenih) egzistencijalnih pitanja koja su stvarala tjeskobu. Pacijenti su ga znali pitati: "O čemu je riječ u životu? Kamo idem nakon smrti? Kako naći smisao?" Ikigai je japanska filozofija koja se bavi upravo takvim pitanjem: kako živjeti sa smislom.

Mora li starost biti mučna?

Vratimo se na početnu rečenicu i ključan pojam u njoj: doživjeti stotu. Čitate li članke u raznim popularnim publikacijama, svakodnevno ćete naići na recepte za dugovječnost.

S druge strane, razgovarajte s ljudima kojima je više od 70 ili 80 godina, većina će vam reći da je to mučno. Nemoć se javlja, razne bolesti onemogućuju nam smiren i ugodan život. Autori ove knjige posvetili su se proučavanju dugog, ali i sretnog života. A taj život možete živjeti samo ako ste riješili pitanje smisla.

Ključ kvalitetne dugovječnosti je jasnoća svrhe postojanja

Oba autora, Francesc Miralles i Hector Garcia dolaze nam iz mediteranskih krajeva gdje je život sasvim drukčiji nego u Japanu, odakle nam stiže pojam ikigaija. Smatramo da je to velika prednost ove knjige jer je njihova perspektiva zbog toga bogatija i šira. Oni nisu tražili tajnu vječnog života nego su temu obradili iz gledišta logoterapije, terapije koja se temelji na pronalaženju razloga za život.

U knjizi nas vode na daleku Okinawu, otok koji ima veći broj stogodišnjaka među stanovništvom od bilo kojeg drugog mjesta na svijetu. U djelima drugih pisaca mnogo toga svodilo bi se na prehranu i fizičku aktivnost (svakako ima i toga u knjizi, ali nije ključno), no njih dvojica nude nam brojna objašnjenja i primjere koji zorno predočuju kako je stvar dugovječnosti ponajprije pitanje jasnoće svrhe postojanja.

Ta svrha hrani našu produktivnost (i obratno; jedno bez drugog ne ide) te ostajemo aktivni i nakon umirovljenja, a to posljedično dovodi do povećane kvalitete života u poznijim godinama.

Malo djelo koje daje novo gledište

Neki su ovaj naslov kritizirali, usmjeravajući svoju pozornost na razjedinjenost teksta. Mi ćemo samo reći da ovo nije vodič, nekakav suhoparan popis tehnika i metoda. Upravo suprotno, knjiga je bogata pričama i baš je ta, pomalo lutalačka struktura čini posebnom i vrijednom. Autor ovog teksta pročitao je bezbrojne knjige samopomoći, savjete istočne i zapadne filozofije, ezoterije i mistike, ali u ovom malom djelu pronašao je odgovore na pitanja iz svježeg kuta gledanja.

Svakako preporučujemo da je uzmete u ruke jer je knjiga, osim kvalitetnog sadržaja, vrlo lijepo izrađena te je pogodna za darivanje. Ako je netko dobije na dar, pa čak i ako ga tema nimalo ne zanima, vrlo je vjerojatno da će u nekom trenutku posegnuti za njom te time dobiti priliku razmisliti o svojem životu. (Mozaik, 99,00 kn)

knjiga

Branko Matijašević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci