Genijalan (i jednostavan) trik za pohranu koji će vaše povrće održati svježim

Ako se vaše dragocjeno povrće osušilo prije nego što ste imali priliku iskoristiti ga, ne brinite. Prikladna posuda i malo vode mogu učiniti čuda. Evo pet vrsta povrća koje će u vašem hladnjaku ostati znatno duže svježe uz pomoć malo vode

1. Stabljika celera

Bez obzira radite li sok od stabljike celera ili ga umačete u humus, celer je izvrstan lagani zalogaj koji vam je potreban. Nažalost, može prilično brzo uvenuti. Da se to ne dogodi, odrežite samo dno peteljki i prerezane krajeve stavite u čašu s nekoliko centimetara vode. Nakon toga, sve što trebate je mijenjati vodu svakih nekoliko dana. 

2. Šparoge

Šparoge također mogu relativno brzo izgubiti svježinu. Ali ako odrežete drvenaste krajeve, šparoge mogu upiti vodu održavajući ih dulje svježima. Prerezane krajeve stavite u čašu s malo vode i povremeno mijenjate vodu. 

3. Mladi luk i poriluk

Volite svježi mladi luk i poriluk, ali mrzite kako se brzo kvare? I oni će trajati puno duže ako ih stavite u čašu s oko centimetar vode, nego da ih samo stavite u hladnjak. Možete ih i labavo prekriti vrećicom za proizvode za višekratnu upotrebu radi dodatne zaštite. Kao i ostalom povrću, mijenjajte vodu svakih nekoliko dana.

4. Mrkva

Mrkvu možete potpuno potopiti u vodu kako bi bila svježa dulje vrijeme. Cijeloj mrkvi prvo odrežite lišće s vrhova (isisava vlagu), ali nemojte je guliti. Stavite je u dovoljno veliku posudu da budu potpuno prekrivene vodom - bilo da leže u staklenoj posudi ili su uspravno u velikoj staklenci ili vrču. Mrkva će izdržati puno duže u spremniku s poklopcem, iako to nije neophodno. Povremeno mijenjajte vodu.

5. Krumpir

I na kraju, ovaj savjet namijenjen je svima onima koji vole pojednostaviti postupak kuhanja. Ako znate da ćete sutra pripremati krumpir, oguljeni krumpir možete čuvati u vodi do 24 sata (bez da pocrni). Dan prije, ogulite ga i izrežite te stavite u posudu s poklopcem tako da bude potpuno potopljen u vodu. Sljedeći dan samo ga ocijedite, brzo isperite i pripremite po želji.

S ovim korisnim savjetima možete smanjiti kuhinjski otpad. Ovaj način čuvanja povrća nije samo funkcionalan već i estetski ugodan. To je ujedno prilika da iskoristite sve one prazne staklenke koje skupljaju prašinu.

Izvor: mindbodygreen

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci