Fantomski otok, vanzemaljske poruke i još 8 najneobičnijih znamenitosti na Google Earthu

Od vojnih zrakoplova, preko šarenih točkica koje su stvorili mravi, do tajanstvenih građevina urezanih u pustinju Gobi, pa čak i fantomski otok na južnom Tihom oceanu, Google Earth na svjetlo dana iznosi neka manje poznata mjesta. Evo pogleda na neke od najneobičniji...

Od tajanstvenih građevina do fantomskog otoka

Google Earth prikuplja slike iz različitih izvora, od satelita u geosinkronoj orbiti koji snimaju fotografije niske rezolucije s desetaka tisuća kilometara iznad Zemlje, do satelita bliže Zemlji koji snimaju snimke veće rezolucije, pa čak i zračne fotografije snimljene iz aviona, sa zmajeva, dronova pa čak i balona.

Slike su dostupne svima koji preuzmu softver, a arheolozi su iskoristili bogati resurs. Od vojnih zrakoplova, preko šarenih točkica koje su stvorili mravi, do tajanstvenih građevina urezanih u pustinju Gobi, pa čak i fantomski otok na južnom Tihom oceanu, Google Earth na svjetlo dana iznosi neka manje poznata mjesta. Evo pogleda na neke od najneobičniji

Raširena svastika

Znanstvenici su otkrili više od 50 geoglifa širom sjevernog Kazahstana u središnjoj Aziji, uključujući ovaj dizajn u obliku kukastog križa. Iako je simbol svastike stvoren od drveta, mnogi su geoglifi napravljeni od zemljanih nakupina. Čini se da geoglifi datiraju prije 2000 godina. U to vrijeme svastike nisu bile rijetkost diljem Europe i Azije i naravno nisu bile povezane s nikakvim političkim uvjerenjima.

Svastika 

Otok u jezeru na otoku u jezeru na otoku

 jezero

Ova slika Google Eartha je zanimljiva jer prikazuje otok u jezeru na jezeru u jezeru na jezeru. Da, Google Earth snimio je ovu sliku na kojoj je prikazan maleni otok koji se nalazi unutar kraternog jezera na otoku zvanom Otok vulkana u jezeru zvanom Jezero Taal na filipinskom otoku Luzonu. Očito se godinama smatralo da je ovaj fenomen najveći od ove vrste koji je snimio Google Earth. Međutim, ispostavilo se da priznanje odlazi zemlji od 4 hektara u sjevernoj Kanadi gdje vjerojatno nijedan čovjek nije zakoračio.

Čudni kotači

kotači

Google Earth uočio je neke stare umjetnosti urezane u površinu planeta, uključujući strukture u obliku kotača koje mogu datirati oko 8.500 godina unazad, čineći ih starijima od peruanskih geoglifa nazvanih Nazca Lines. Čini se da su neki od ovih krakova na žbicama koji okružuju jordansku oazu Azraq smješteni na način poravnanja s izlaskom sunca na zimskom solsticiju. Tim znanstvenika iz Zračne fotografske arhive za arheologiju na Bliskom Istoku (APAAME) istraživao je strukture kotača (koje se nazivaju i "djela staraca") pomoću satelitskih snimaka dostupnih putem Google Eartha. Kotači se razlikuju u svom dizajnu, a neki pokazuju žbice koje strše iz središta, drugi sa samo jednom ili dvije šipke, a ne žbicama, a treći uopće nisu kružni i umjesto toga imaju oblik kvadrata, pravokutnika ili trokuta, otkrili su istraživači.

Kotači prikazani na ovoj slici nalaze se u oazi Azraq i imaju žbice orijentirane jugoistok-sjeverozapad, moguće u skladu sa zimskim solsticijem 

Tajanstvena piramida?

misteriozna piramida

Ova slika s Google Eartha prikazuje anomaliju za koju neki vjeruju da bi mogla biti neiskopana piramida. U posljednjih pet godina pomoću programa Google Earth otkriveni su deseci anomalija u Egiptu; međutim, postoji rasprava o tome predstavljaju li one prirodna obilježja ili umjetne strukture. Potrebno je još iskapanja, ali sigurnosna i ekonomska situacija u Egiptu ograničila je broj i veličinu iskopavanja.

Egipatske piramide?

egipatska piramidaErodirane egipatske piramide ili geološke značajke?

Fantomski otok

fantsomski otok

2012. godine skupina australskih istraživača pronašla je "neotkriven" otok veličine Manhattana u južnom Tihom oceanu. Tajanstveno mjesto zvano Pješčani otok pojavilo se na kartama, sjeverozapadno od Nove Kaledonije. Čak se prikazao i kao crni poligon na Google Earthu. Ali kad su znanstvenici tamo otplovili u studenom 2012., pronašli su vodu umjesto čvrstog tla.

U osmrtnici za otok objavljenoj u travnju 2013. istraživači su objasnili zašto je fantomsko kopno bilo uključeno na neke karte više od jednog stoljeća, ukazujući na neke ljudske pogreške i moguću splav.

Dah pustinje

dah pustinje

Spiralni portal do alternativnog svemira? Možda vanzemaljska poruka? Ili drevni spomenik nadnaravnom biću? Ovaj gigantski spiralni dizajn u egipatskoj pustinji, nedaleko od obale Crvenog mora, umjetnička je instalacija nazvana Pustinjski dah. U ožujku 2007. Danae Stratou, Alexandra Stratou i Stella Constantinides stvorili su umjetničko djelo od milijun četvornih stopa (100 000 četvornih metara) namijenjeno proslavi "pustinje kao stanja duha, krajolika uma", kažu umjetnici na svojoj web stranici.

Jezero krvi?

jezero krvi 

Izvan grada Sadr u Iraku, na koordinatama 33.396157 ° S, 44.486926 ° E, leži krvavo crveno jezero. Još uvijek nema službenog objašnjenja za boju ove neobične vodene površine.

Najveća riječ?

najveća riječ 

Hamadu bin Hamdanu al Nahyanu, milijarderu Šeiku i članu vladajuće obitelji Abu Dhabija, ime je urezano u pješčanu površinu otoka al Futaisi, otoka koji posjeduje u Perzijskom zaljevu. S visinom od pola milje i dužinom od 2 milje, slova HAMAD možda su najveća na svijetu i vidljiva su iz svemira. Obično se riječi napisane pijeskom ispiru, ali ta su slova dovoljno velika da tvore vodene putove koji apsorbiraju plimne valove. Zapravo, u vrijeme snimanja ovih satelitskih fotografija mogla se vidjeti kako plima prolazi kroz slova sve do M.

Vanzemaljski bunker? 

vanzemaljski bunkerPronađena urezana na pustinjskom tlu u blizini Mesa Huerfanita u Novom Meksiku, dva su velika dijamanta okružena parom preklapajućih krugova. Autor John Sweeney tvrdio je da to označava skriveni bunker koji pripada Scientološkoj crkvi. Prema njihovoj web stranici, scijentologija "je religija koja nudi precizan put koji vodi do cjelovitog i sigurnog razumijevanja nečije istinske duhovne prirode i nečijeg odnosa prema sebi, obitelji, skupinama, čovječanstvu, svim oblicima života, materijalnom svemiru, duhovnom svemiru i Vrhovnom Biću", stoji na web stranici organizacije. A takvi simboli na pustinjskom tlu navodno su tu kako bi pomogli voditi scijentologe koji se vraćaju na Zemlju nakon bijega s planetarnog "Armagedona", piše Daily Mail. Naravno, simboli će vjerojatno ostati tajna.

Izvor: livescience.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci