Djeca bi se radije igrala nego bila na internetu

Polovica roditelja osjeća se krivima jer smatraju da sa svojom djecom ne provode dovoljno vremena, 73 posto roditelja želi provoditi više vremena s djecom, a trećina ih smatra da su previše pod stresom da mogli uživati u igri – pokazalo je veliko Ikeino istraživanje o igri, u kojem je sudjelovalo više od 16.000 roditelja, 6.000 djece i 7.000 mladih ljudi, ukupno preko 30.000 ispitanika iz 12 zemalja

Svaki četvrti roditelj priznaje da mu je igra s djecom čak pomalo i dosadna, a svaki drugi roditelj želi pronaći dijete u sebi i postati partnerom u igri svoje djece. Da je igra ključna za dobrobit i sreću njihove djece, smatra 86 posto roditelja, a 65 posto odgovara da je igra generalna proba za pravi život. Polovica ispitanih roditelja redovito igra društvene igre s obitelji, a isto toliko ih se slaže da igra može uključivati tablete, pametne telefone i računala. Za osam od deset obitelji najčešća obiteljska aktivnost je gledanje TV-a. Istovremeno, petero od desetero roditelja željelo bi da se njihova djeca igraju vani, ali su zabrinuti za njihovu sigurnost.

Djeca bi se pak radije igrala nego gledala TV ili koristila internet – kaže istraživanje. Polovica ispitane djece u dobi od 7 do 12 godina željela bi provoditi više vremena igrajući se sa svojim roditeljima, sedmero od deset radije bi se igralo s roditeljima, nego koristilo internet, dok bi se njih osmero od deset radije igralo s prijateljima nego gledalo TV. Za vrijeme igre ni o čemu ne brine 47 posto djece, a četvrtina ih misli da im roditelji organiziraju previše aktivnosti izvan škole.

Mladima je važnija sreća od karijere i žele biti neovisniji. Za šestero od deset ispitanika u dobi od 13 do 18 godina važnije je da budu sretni, nego da imaju dobro plaćen posao, a isto toliko ih kaže kako bi njihov dom trebao biti mjesto za igru. Da su odrasli postali previše zaštitnički nastrojeni prema djeci, slaže se 58 posto ispitanih mladih ljudi, dok bi njih 55 posto željelo da im roditelji dozvole da budu više neovisni.

Kako bi potaknula roditelje i djecu da se više igraju zajedno, IKEA je u sklopu Adventa na zagrebačkom Zrinjevcu tijekom prosinca i siječnja priredila aktivnosti i igraonice za cijelu obitelj, poput izrade kućice od đumbira, čitanje dječjih knjiga u sklopu kampanje Plišane igračke za obrazovanje, sviranje instrumenata i slično.

Gabrijela Pajić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci