Coco Chanel: Žena koja nas je naučila smjelosti

Gabrielle Coco Chanel, francuska modna kreatorica, pionirka u svijetu mode, rođena je 19. kolovoza 1883. godine u malom francuskom gradiću Saumuru. Ovu smjelu damu koja je dvadesetih godina prošlog stoljeća lansirala novi modni stil koji je bio potpuno suprotan od dotadašnjih modnih standarda, i danas mnogi smatraju najznačajnijom osobom modnog dizajna u 20. stoljeću

Coco Chanel jednostavnost je smatrala najvažnijim elementom prave elegancije, te je u skladu s time "ukinula" neudobne korzete i ponudila ženama praktičnu odjeću koja oslobađa tijelo.

Pamtimo je najviše po ženskom odijelu koje se sastoji od suknje do koljena i sakoa, te po čuvenoj maloj crnoj haljini i naravno po parfemu “Chanel No. 5” koji je postao legendarni miris 20. stoljeća. Kreirala je kompletan modni stil - ručne torbice s drškama od zlatnih obruča spojenih u lanac, šik detalje u obliku velikog cvijeta na reveru. Bijela i crna boja su, zahvaljujući njoj, postale temelj svakog modnog stila a biseri i parfemi neizbježni detalji za žene sa stilom.

Coco je ženama odjenula hlače, raspustila barokne punđe, skratila im kosu, ali i suknje. Budući da pokretima tijela ne odgovaraju kruti materijali, za svoje modele birala je laganije materijale.

Ime koje se pamti

Preminula je 1971., u 88. godini života, u pariškom hotelu smještenom točno nasuprot njenom prvom butiku. Za sobom je ostavila neizbrisiv trag, utjecala je na mnoge živote, na umjetnost i na modu. Revolucionarna, inovativna i drugačija, davala je ženama lekciju iz smjelosti, hrabrosti i stava, generacije je naučila što je to otmjenost i stil.

André Malraux, francuski pisac, revolucionar, teoretičar kulture i vrsni poznavalac umjetničkog i političkog života Francuske davno je predvidio: „Od Francuske u 20. stoljeću ostat će zapamćena samo tri imena: de Gaulle, Picasso i Coco Chanel“.

Oko njenog groba postavljeno je pet kamenih lavova, koji simboliziraju snagu ove nevjerojatne žene.

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci