Ananas: Najsočniji saveznik protiv celulita

Ovo voće ima čudesne moći u borbi protiv mnogih bolesti, ali i celulita te viška kilograma...

Saveznik lijepe kože

Ananas u našem podneblju možda nije popularno voće, no nakon što su brojna istraživanja dokazala koliko je djelotvoran u borbi protiv različitih bolesti, te da je jedan od najvećih saveznika u ljepoti kože – postao je zvijezda mnogih kozmetičkih preparata! Ove sezone definitivno je ‘in’ u anticelulitnim linijama jer sadrži brojne enzime koji pomažu izlučivanje toksina iz organizma i poboljšavaju cirkulaciju.

Njeguje kožu izvana i iznutra

Poznato je kako je ananas pun vode i vlakana koji stimuliraju rad bubrega i crijeva, dakle, poboljšava probavu i potiče metabolizam. To znači i trošenje masnih naslaga pa je stoga, savjetuju dijetolozi, ananas nezaobilazan na jelovniku kada želimo smršavjeti i riješiti se celulita. Osim toga, zahvaljujući vlaknima, brzo ‘aktivira’ osjećaj sitosti što je najbolji put ka mršavljenju.

No, ananas njeguje kožu jednako djelotvorno i izvana i iznutra. Pomaže joj održati vlažnost, čisti je i regenerira, a dokazano usporava i starenje, jer je bogat vitaminom C. Upravo zahvaljujući obilju vitamina preporučuje se i za jačanje imuniteta te u borbi protiv negativnih posljedica stresa, što znači da nas čini opuštenijima i sretnima.

Moćni sastojak

Ovo voće sadrži gotovo sve vitamine te 16 različitih minerala pa se smatra jednim od najzdravijih prirodnih lijekova. No, ono što ananas čini jednim od najboljih prirodnih ‘lijekova’ je iznimno visok udio bromelina.

Taj tzv. čudotovorni enzim djeluje na razgradnju (probavu) bjelančevina u tijelu, stimulira crijeva i bubrege i na taj način potiče uspješno uklanjanje viška tekućine iz tijela. A upravo je to ključno kod celulita koji i nastaje kao posljedica slabe cirkulacije.

Uz to, dokazano bromelin ima mnoga pozitivna djelovanja na zdravlje: smanjuje otekline, djeluje protuupalno, razrjeđuje krv i smanjuje gustoću sluzi, što je važno za one koji imaju astmu i kronični bronhitis. Bromelain je djelotvoran i protiv štetnih bakterija u crijevima, a s budući da prodire kroz kožu, sok od ananasa, primjerice, možete koristiti za uklanjanje starosnih pjega.

Važno je ipak napomenuti da je bromelain pronađen samo u svježem ananasu jer ga toplinska obrada uništava.

Izvor: Elle.hr

Nikolina Petan

Ostali članci