Jaja, krumpir... 6 namirnica koje su manje hranjive kad ih podgrijete

Određena hrana nakon podgrijavanja neće zadržati svoju hranjivu vrijednost

Gubitak hranjivih sastojaka

Prema nutricionistici Sereni Poon: "Što više hranu podgrijavate i hladite, to su veće šanse za rast bakterija i gubitak hranjivih sastojaka, okusa i teksture." Iako mnoge namirnice u početku gube dio hranjivih sastojaka nakon što se kuhaju prvi put, dodatna zagrijavanja samo još više oslabljuju prisutnost tih hranjivih sastojaka.

Abigail Phillips, registrirana dijetetičarka u Dječjoj bolnici i medicinskom centru u Omahi u državi Nebraska, za huffpost napominje da gubitak hranjivih sastojaka podgrijavanjem hrane ovisi o njihovom sastavu. "Najveća promjena su gubici vitamina topivih u vodi", objasnila je. "Vitamin C i vitamini B skupine posebno su osjetljivi na toplinu, pa podgrijavanje kuhane hrane može povećati gubitke."

Phillips ističe da ako je zagrijavanje zdrave hrane jedini način da netko održi uravnoteženu prehranu, “onda blagodati dobivanja svih ostalih hranjivih sastojaka iz te hrane premašuju rizik od gubitka nekih".

Najbolje je ako možete svaki obrok svježe pripremiti, ali ako ne možete, podgrijavanje dolazi u obzir. Samo treba znati da sljedećih šest namirnica možda nakon podgrijavanja neće biti toliko hranjivo.

1. Brokula

Istraživanja su dokazala da povrće koje sadrži vitamine topive u vodi poput vitamina C zapravo kuhanjem gubi dio svoje hranjive vrijednosti. Brokula ulazi u tu kategoriju, sadrži 132 mg vitamina C po obroku, što je znatno više od dnevne preporučene količine. Ali ovo povrće gubi folate kada se podgrije. "Folat pomaže tijelu da formira zdrave crvene krvne stanice i može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi u nerođene djece", objasnila je Phillips. "Folat je također vrlo osjetljiv na toplinu i može se uništiti podgrijavanjem."

2. Krumpir

Krumpir pripremljen na bilo koji način uvijek je ukusan - čak i kad se podgrije. No, gomolj je također bogat vitaminom C, što će vas možda iznenaditi. Prema istraživanjima, krumpir od 150 grama (bijeli ili crveni) pruža oko 27 mg vitamina C (45 posto potrebne dnevne vrijednosti), što ga kvalificira kao "izvrstan izvor" vitamina. (Za usporedbu, slatki krumpir može se pohvaliti s oko 3,2 mg vitamina C, što iznosi 5 posto potrebne dnevne vrijednosti.) Poput brokule, i krumpir će izgubiti dio hranjivosti prilikom podgrijavanja.

3. Kuhana jaja

Tvrdo kuhana jaja jedna su od rijetkih namirnica koje zapravo imaju prilično dobar okus bez podgrijavanja. Neki ljudi više vole da im je hrana topla, ali jaja zaista ne bi trebala biti u toj kategoriji. Prije svega, zagrijavanje tvrdo kuhanog jaja u mikrovalnoj pećnici može dovesti do opasne eksplozije, zato se klonite toga. Termička obrada jaja smanjuje količinu antioksidansa u njima, bilo da ih pripremate pečenjem, prženjem ili kuhanjem. Stoga, ponovno zagrijavanje dodatno smanjuje količinu antioksidansa u jajima.

Žumanjci sadrže dva vrlo važna antioksidansa za zdravlje vaših očiju - lutein i zeaksantin, koji štite oči od štetnog sunčevog svjetla i značajno smanjuju rizik od degeneracije makule i mrene.

4. Biljno ulje

Postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati o biljnim uljima, uključujući maslinovo ulje, ulje avokada, sojino ulje i još neka druga. "Ona sadrže nezasićene masne kiseline", objasnila je Phillips. "Izložena velikim temperaturama, pa više puta hlađena, ova ulja, inače zdrava za srce, mogu se pretvoriti u masne kiseline, koje povećavaju upalu u tijelu i na kraju mogu dovesti do srčanih bolesti.

Napomena o maslacu: Iako nije biljno ulje, to je i tekuća mast čiji se kemijski sastav može podgrijavanjem promijeniti i zbog toga dovesti do stvaranja transmasti. Dakle, ako za prženje hrane upotrebljavate maslac, svaki put upotrijebite svježi. 

5. Riba

Ako jedete ribu zbog anemije ili nedostatka B6, pripazite. Riba (posebno tuna i losos) sadrži piridoksin (poznat i kao vitamin B6), koji se koristi za liječenje određene vrste anemije i nedostataka B6. Ali piridoksin je vrlo osjetljiv na toplinu, a kad riba podgrijavanjem izgubi vodu, gubi i piridoksin.

6. Povrće bogato nitratima

Povrće kao celer, cikla, mrkva i bilo koja lisnata zelenu vrsta povrća zapravo je vrlo bogato nitratima, kemikalijama koje su i korisne i opasne za naše zdravlje. "Kuhanje hrane s nitratima na visokoj temperaturi može ih pretvoriti u nitrozamine, koji su kancerogeni", objasnila je Poon. Što znači da podgrijavanje povrća mora biti obavljeno vrlo oprezno. "Jedite ovu hranu sirovu ili je kuhajte samo jednom na srednjoj temperaturi", savjetovala je Poon.

Prije nekoliko godina Europsko vijeće za informacije o hrani objavilo je upozorenje protiv potencijalnih opasnosti podgrijavanja špinata. Vijeće je ustvrdilo da, iako visoke koncentracije nitrata koje se mogu naći u špinatu i drugom lisnatom povrću same po sebi nisu opasne, mogu se pretvoriti u kancerogene nitrite i nitrozamine kada se podgriju. Blanširanje bi moglo riješiti problem tako što uklanja neke nitrate iz zelenog lisnatog povrća.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci