5, 4, 3, 2, 1... kreni!

U svemu što radimo u životu uvijek je najteže pokrenuti se. Želite li prestati smišljati izgovore i odgađati, potrebno vam je samo pet sekundi, ako je vjerovati Mel Robbins, američkoj motivacijskoj govornici i spisateljici

U svojoj knjizi Pravilo 5 sekundi (V.B.Z.) predstavlja jednostavnu metakognitivnu metodu koja se bazira na ideji da u umu postoji „prozor“ otvoren između trenutaka kad se u nama probudi želja za promjenom i onoga kad ga naš razum „zatvori“ i poništi taj instinkt.

Na primjer, kad pomislite: „Mogla bih pitati šefa za povišicu“, vaš um ubrzo počne stvarati izgovore i dvojbe: „Možda nisam spremna za nove odgovornosti“ i sl. Kako bismo preduhitrili mozak da automatski počne smišljati izgovore, trebamo se odmah pokrenuti, smatra autorica.

Stoga, ako dobijete neku ideju ili kad nešto morate napraviti, preuzmite kontrolu nad situacijom odbrojavajući 5, 4, 3, 2,1. Čim stignete do jedan, pojašnjava Mel, odmah se pokrenite i napravite ono što ste naumili jer je fizičko pokretanje najvažniji dio pravila.

Kad se pokrenete, vaša se psihologija mijenja i um prati promjenu. Autorica je došla na ovu ideju gledajući na televiziji NASA-inu snimku lansiranja rakete s vremenskim odbrojavanjem. Tada je odlučila da će i ona činiti poput te rakete. Svaki put kad bi poželjela odustati, sjetila se tih pet sekundi i tako vraćala motivaciju.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci