Odbačene gume, akumulatori, građevinski materijal, plastika... više neće nagrđivati lastovsko podmorje

23. Think Green s Lastovskog je otočja uklonio 6 tona otpada. U ekološkoj akciji sudjelovalo je 40 ronilaca, a otpad je odvezen s otoka i bit će adekvatno zbrinut

Ronilački klub Roniti se mora, s partnerima projekta: C.I.O.S Grupacijom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te National Geographicom Hrvatska, završio je proteklog vikenda svoju 23. ekološku akciju Think Green, održanu na Lastovskom otočju.

Think Green Lastovo logo

Otvorenje ekološke akcije Think Green održano je ispred Hotela Solitudo u Pasaduru, a uvodni govor održao je Damir Zurub, predsjednik ronilačkog kluba Roniti se mora. Zatim se prisutnima obratio ravnatelj PP Lastovo Miro Maričević te uime Fonda za zaštitu okoliša Snježana Mihaljević. Obraćanje okupljenima završeno je čitanjem posljednjeg pozdrava i minutom šutnje za tragično stradalog prijatelja i ronioca Marija Špekuljuka.

Think Green Lastovo1

Akcija se odvijala na četiri lokacije pa se čistilo područje trajektne luke Ubli, kampa Zaglav, otoka Mrčara te Vejog i Malog laga.

Iz podmorja je izvučeno oko šest tona otpada, od čega je najviše bilo odbačenih guma, plastike, građevinskog otpada, akumulatora, a prikupljeno je i oko 400 vreća sitnog otpada.

Think Green Lastovo3

Potpuno zbrinjavanje i odvoz otpada izvučenog iz podmorja obavljeno je u partnerstvu sa C.I.O.S Grupacijom, koja je pružila cjelovitu logističku podršku. Sav materijal prikupljen tijekom akcije odvezen je s otoka te će biti razvrstan i adekvatno zbrinut. Time se dodatno pomoglo lokalnoj zajednici, koja je tako oslobođenja brige o zbrinjavanju prikupljenog otpada.

U akciji je sudjelovalo četrdeset ronilaca – članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora – Zagreb i RK Roniti se mora – Šibenik te JVP grada Varaždina – koji su zajedno odradili oko 120 radnih sati pod vodom.

Think Green Lastovo2

Partneri akcije su C.I.O.S. Grupacija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographic Hrvatska, PP Lastovo, Jamnica, TZ Lastovo, Jadrolinija, Mares, Garmin, Pivovara Medvedgrad, Klara, Sixt, Hotel Solitudo, DC Ronilački raj Lastovo, Scubalife magazin te Morski.hr.

Think Green Lastovo5

Ronilački klub Roniti se mora već deset godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i javnost upozorava na probleme onečišćenja okoliša.

Think Green Lastovo6

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci