21. ekološka akcija Think Green na Jarunu!

Održana je još jedna u nizu uspješnih ekoloških akcija Think Green, Ronilačkog kluba Roniti se mora

Održana je još jedna u nizu uspješnih ekoloških akcija Think Green, Ronilačkog kluba Roniti se mora uz National Geographic Hrvatska, Grad Zagreb te Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj.

_INO9114

Na svečanom otvorenju su sudjelovali i g. Hrvoje Prćić, glavni urednik National Geographic Hrvatska te Andrew Dalgleish, Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj.

G. Prćić se u svom obraćanju osvrnuo na važnost borbe protiv globalnog zatopljenja i onečišćenja. Zahvalio se Rk Roniti se mora na organizaciji cijelog niza eko akcija čišćenja voda i površina oko njih u zadnjih 11 godina te istaknuo i ponos što je i National Geographic dio ove hvale vrijedne inicijative. Naglasio je i važnost ovakvih akcija na prosvjetljivanje mladih i podizanje ekološke svijesti te je izrazio želju i nadu da će se naći što manje otpada, kao rezultat dosadašnjih akcija čišćenja te podizanja svjesnosti o važnosti očuvanja okoliša. Najsretniji bih bio da se nađe nula komada otpada – zaključio je Prćić.

_INO9198

G. Dalgleish se zahvalio RK Roniti se mora na organizaciji te je naglasio kako je i britanskoj vladi ekologija prvi prioritet nakon borbe protiv trenutačne pandemije Covid 19. Složio se i da je upravo Think Green način na koji se treba ponašati jer simbolizira ekološko razmišljanje kroz suzdržavanje od odlaganja otpada, a poglavito plastike u vodene površine. Naglasio je da je posao gotov tek kada ovakve akcije više ne budu potrebne.

_INO9194

Zbog trenutno važećih epidemioloških mjera broj sudionika je bio ograničen pa je brojem nevelika, ali zato vrijedna i hrabra ekipa prkoseći hladnoći zaronila i izvukla iz Jaruna veću količinu otpada, ponajviše staklene i plastične ambalaže, a našlo se tu i automobilskih guma, starih zvučnika, gumenih tepiha i sl.

ciscenje_jaruna3-221120

Veseli činjenica da s godinama otpada ipak ima manje i da ponavljanje ovakvih i sličnih akcija ipak ima edukativni efekt na građanstvo te potiče odgovornije ponašanje i svjesnost da je prevencija primarna mjera u očuvanju okoliša, a tek nakon toga sanacija.

Dženan Lojo / RSM

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci