2019.: Godina u znaku koralja

Nastavlja se niz pozitive...

Pozitivna energija, harmonija i snaga

Pantone Color Institute, vodeći svjetski autoritet za boje, proglasio je koraljnu nijansu, nazvanu Living Coral, bojom 2019. godine. Već dva desetljeća ovaj institut odabire boje koje odražavaju trendove u modernom življenju.

Proteklih nekoliko godina zaredale su boje koje nam, kako kažu u Pantoneu, donose pozitivnu energiju, harmoniju i snagu da se suočimo s današnjim svijetom punim neizvjesnosti i previranja – nebeskoplava (2015.), boja ružičastog kvarca (2016.), zelena poput biljaka (2017.) i prošlogodišnja ljubičasta kao simbol produhovljenosti. 

boja koralja

Koralj izvađen iz mora

„Koraljna boja nastavlja taj niz jer zrači vedrinom – živahna je, potiče na druženje i ohrabruje. Ujedno nas podsjeća na to da su koraljni grebeni među najveličanstvenijim, ali i najugroženijim ekosustavima na Zemlji“, ističu u Pantone Color Instituteu.

I Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu u znaku je koralja – do 30. lipnja 2019. može se razgledati izložba Koralj izvađen iz mora koja prati ova fascinantna morska bića od prapovijesti do danas, otkrivajući najljepše primjerke koralja, njihovu važnu ulogu u prirodi i brojne načine na koje prožimaju ljudski život kroz legende, vjerovanja, koraljarstvo, izradu nakita...

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci