10 popularnih turističkih destinacija na kojima je fotografiranje zabranjeno

Mnogi prekrasni muzeji, kulturne baštine, sveta mjesta, pa čak i prirodni rezervati mole posjetitelje da ostave svoje fotoaparate kod kuće. To je pomalo zbunjujuće, jer mnogo je fotografija Taj Mahala, Sikstinske kapele, a posebno Eiffelovog tornja, a sva ta tri mjesta je zabranjeno fotografirati...

Da ne biste pri samom dolasku bili zatečeni zabranama koje niste očekivali, pogledajte popis iznimno popularnih turističkih destinacija na kojima ne dopuštaju fotografiranje.


1. Eiffelov toranj

Lokacija: Pariz, Francuska

Svatko može fotografirati slavni pariški "orijentir" tijekom dana, ali fotografiranje Eiffelovog tornja kada je uključeno noćno osvjetljenje je zapravo protuzakonito. Fotografima željnim da slikaju toranj noću i podijele svoje fotografije na internetu potrebno je pismeno dopuštenje.

2. Dvorac Neuschwanstein

Lokacija: Schwangau, Bavarska, Njemačka

Ovaj bavarski dragulj bio je inspiracija za logotip Walta Disneyja, i vjerojatno uviđate sličnost. Ali ono što većina ljudi ne zna je da je posjet dvorcu dopušten samo u vođenim turama ograničenim na 35 minuta, a fotografiranje u zatvorenom prostoru je strogo zabranjeno.

3. Dolina kraljeva

Lokacija: Luxor, Egipat

Dolina kraljeva mjesto je ukopa egipatskih kraljeva i fascinantan je prizor, ali vrijedne relikvije i predmeti koji se čuvaju na ovom mjestu su i izuzetno krhki, pa je fotografiranje strogo zabranjeno. Svatko tko donese kameru na grobnice i spomenike riskira novčanu kaznu od 115 američkih dolara.

4. Alamo

Lokacija: San Antonio, Teksas, SAD

Povijesno nalazište bitke kod Alama pretvorilo se u simbol herojskog otpora i uistinu ga vrijedi posjetiti kada ste u Teksasu. Na povijesnoj lokaciji dostupni su izleti s vodičem, ali fotografiranje u zatvorenim prostorima strogo je zabranjeno.

5. Michelangelov kip Davida

Lokacija: Galleria dell'Accademia, Firenza, Italija

Michelangelov kip Davida vjerojatno je najpoznatija skulptura na svijetu, i svi smo sigurno vidjeli mnogo njegovih fotografija kipa. Stoga je zbunjujuće što je fotografiranje zabranjeno, i ako ga pokušate snimiti, čuvari će vas ispratiti van.

6. Westminster Abbey

Lokacija: London, Velika Britanija

Mjesto ukopa engleskih monarha i poznatih Britanaca je uistinu prizor koji se pamti, i nitko vam ne zabranjuje fotografiranje njegove raskošne i impresivne fasade, ali kada je riječ o unutrašnjosti svjetski poznate crkve, ljubazno će vas zamoliti da se suzdržite od fotografiranja. Kako bi nadoknadili propuštene snimke, uprava crkve svima nudi slobodno preuzimanje profesionalno snimljenih fotografija katedrale s njihove web stranice.

7. Kumsusan palača Sunca

Lokacija: Pyongyang, Sjeverna Koreja

Ova zgrada je grobnica sjevernokorejskog osnivača Kim Il-sung i njegovog sina Kim Jong-il, i nema sumnje da ulazak u mauzolej, ako ste strani posjetitelj, nije jednostavan. Turisti iz inozemstva mogu tražiti dopuštenje da posjetite ovo mjesto kao dio službenog obilaska vlade, a ako uđete, morate na ulazu prijaviti sve osim svog novčanika. Zatim, morate proći kroz stroj za ispuhivanje prašine prije nego što napokon uđete u sobu sa sarkofazima. Je li, dakle, uopće potrebno spomenuti da fotografiranje nije dopušteno?

8. Uluru i nacionalni park Kata-Tjuta

Mjesto: Sjeverna Australija

Ayers Rock jedna je od najpoznatijih australskih znamenitosti, i on je od velikog kulturnog značaja za lokalno stanovništvo Aboridžina, Anangu. Oni vjeruju da neke od njihovih svetih mjesta, ceremonija i objekata ne bi trebali biti snimani, a Ayers Rock je upravo jedna od takvih znamenitosti. U praksi, uistinu je vrlo teško zabraniti ljudima fotografiranje na nepreglednom teritoriju nacionalnog parka, pa osim ako planirate dijeliti fotografiju na društvenim mrežama ili je koristiti u komercijalne svrhe, vjerojatno ćete moći na brzinu uslikati selfie. No, fotografima koji ulaze s profesionalnom opremom nije dopušten ulaz.

9. Sikstinska kapela

Mjesto: Apostolska palača, Vatikan

Nekadašnja crkva, Sikstinska kapela danas je muzej koji prikazuje radove nekih od najvećih renesansnih umjetnika, kao što su Michelangelo, Sandro Botticelli i Cosimo Rosselli, koji su stvorili prekrasne freske na zidovima i stropu kapele. Očuvanje tih remek-djela u dobrom stanju je od najveće važnosti, pa je fotografiranje strogo zabranjeno, što će vam sigurno biti rečeno na ulazu.

10. Taj Mahal

Lokacija: Agra, Indija

Fotografiranje Taj Mahala izvana je dopušteno, ali u unutrašnjosti ne. Također je zabranjeno pušenje, jedenje i stvaranje glasnih zvukova. Nedavno je uprava Taj Mahala odredila i vremensko ograničenje jednokratnog posjeta, pa tako ne biste smjeli ostati unutar zdanja dulje od tri sata.


Izvor: www.ba-bamail.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci