ψ [psi], knjiga o kojoj se priča

Postoje knjige koje čitate s iskrenim oduševljenjem i zanimanjem, ali kada priča završi, sklopite korice i knjigu odložite na policu. I ne posežete za njom ponovo. Ovo nije takva knjiga. Njoj ćete se, prema svjedočanstvima mnogih čitatelja dosad, iznova vraćati...

Intencija knjige [psi] jest da ona pročita vas, da vas potakne na promišljanje i postane ogledalo vaše psihe. Pa ako ste maštali da vam u ruke dođe zaista čudnovato štivo, čini se kako ste na pragu ostvarenja te želje jer nepoznati autor ovog djela, koji se predstavlja pod pseudonimom Eros, tvrdi: [psi] je knjiga koju ćete teško usporediti s bilo čime što ste dosad pročitali jer je zapravo nisam pisao ja, nego je ona pisala mene. Sve se dogodilo prema diktatu razuma o kojem dosad nismo znali gotovo ništa.

Da biste mogli tome vjerovati, u knjizi je razotkriveno sedam neobičnih dokaza. Oni su još prije predstavljanja knjige uznemirili intelektualne krugove jer [psi] daje odgovore koje znanost već dugo traži. No, unatoč tome, riječ je o pitkom romanu u čijem je središtu u ljubav razočaran mladić Eros, koji pokušavajući riješiti svoje jade, pobjegne u neobičan svijet misli. Tamo sretne psa, metaforu Života, a on mu razotkrije prvu od sedam tajni. Na taj način spozna istinu. Eros će čitatelje provesti kroz 12 svjetova koji predstavljaju psihu dvanaestoro ljudi i 12 ljudskih karaktera.

Ova knjiga temelji se na psihološkoj teoriji REI – skraćenica za „razum emocije i instinkt“. Ona predstavlja temelje djelovanja našeg uma i osvjetljava pozadinu naših misli. Iako je iz mnogih povijesnih izvora očito da su tim znanjem raspolagale već drevne civilizacije, nije jasno kako je moglo biti izgubljeno te nam je toliko vremena ostalo prikriveno. No ponovno otkrivanje ove teorije nije jedina začudna činjenica vezana uz [psi] jer pojavljuje se i magična povezanost s brojem sedam, kao i mogućnost otkrivanja najveće tajne koja je dostupna svima.

Niz neobičnosti prilično je dug, a put otkrivanja započinje s prvom stranicom knjige koja čitatelja ne ostavlja ravnodušnim.

'Knjiga [psi] vratila me razmišljanjima o temeljnim poukama o našem bivanju na ovom svijetu. Čini mi se da sam te pouke već primao: od svojih roditelja, učitelja, iz mudroslovnih knjiga, svetih spisa i osobnog iskustva. Pročitao sam je. I još ću je čitati' Stipe Božić, hrvatski alpinist

Gordana Kosijer

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci