Zelena čistka – World Cleanup Day 2019.

Osmu godinu zaredom u Hrvatskoj, 21. rujna 2019. održava se Zelena čistka - najveća ekološka nacionalna volonterska akcija, koja okuplja volontere iz više od 150 zemalja svijeta u čišćenju divljih odlagališta otpada, u sklopu Svjetskog dana čišćenja (World Cleanup Day). Svi koji žele sudjelovati, još uvijek se mogu prijaviti.

Problem gomilanja otpada na divljim odlagalištima sve je veći, a većina divljih odlagališta sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada. Broj takvih odlagališta u čitavom je svijetu zabrinjavajuće velik, što je potaknulo volontere na akciju globalnih razmjera i organizaciju Svjetskog dana čišćenja.

Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda i mora. Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno mogu utjecati na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, dok su u ljetnim mjesecima često i izvori požara.

Najveća ekološka nacionalna volonterska akcija Zelena čistka već osmu godinu u nizu okuplja volontere iz čitave Hrvatske u rješavanju ovog zajedničkog problema. U čišćenju divljih odlagališta otpada svake godine sudjeluju brojne udruge, odgojno-obrazovne institucije, planinari, ronioci, te mnoge institucije i prijatelji akcije.

Zelena čistka, u sklopu globalnog pokreta „Let's do it! World!“, dio je najvećeg volonterskog projekta u povijesti čovječanstva. Preko 350.000 volontera iz Hrvatske je u posljednjih sedam godina sakupilo približno 30.000 tona otpada na području cijele države. Izvanredan odaziv, ali i zabrinjavajuća količina otpada su pokazatelji sve veće važnosti koju građani pridaju okolišu te snažan signal da ima još puno posla.

Ovo nije samo akcija čišćenja, već i rezultat cijelogodišnjih aktivnosti s kojima mnoge organizacije nastoje kroz razne aktivnosti i programe educirati građane o važnosti zaštite okoliša i održivog razvoja. Broj volontera iz godine u godinu pokazatelj je dobre volje i ekološke osviještenosti dijela građana Hrvatske i potrebe vraćanja odnosa čovjeka i prirode u ravnotežu.

Croatia050_DamirTomić

Kartiranje divljih odlagališta otpada moguće je putem službene aplikacije TrashOut. Kartirati može svatko, potrebno je samo preuzeti mobilnu aplikaciju TrashOut s Google Play ili App Store-a, prošetati se kritičnim lokacijama te objaviti fotografiju uz opis i količinu otpada putem mobilne aplikacije. Krajnji rezultat je interaktivna karta čitavog svijeta s markiranim divljim deponijima koji čekaju svoje čišćenje.

Na interaktivnoj karti se nalaze gradovi i općine koji podupiru svoje volontere i odgovorno, proaktivno rješavaju problem divljih odlagališta, kao i odgojno-obrazovne institucije koje potiču najmlađe na odgovorno ponašanje.

Oni koji žele sudjelovati u ovoj akciji, mogu se prijaviti - pojedinci, škole, institucije, fakulteti, gradovi i općine - putem web stranice: Pridruži se Svjetskom danu čišćenja!

Klikom na interaktivnu kartu možete dobiti uvid koje su se jedinice lokalne samouprave ili odgojno-obrazovne institucije već prijavile.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci