Vrata novog-starog kina Kinoteka su otvorena: počinje Tjedan Kinoteke

U Tjednu Kinoteke besplatno pogledajte: Nebo nad Berlinom, Paris Texas, Limeni bubanj, Fitzcarraldo, Tko bi rekao: fantazije umreženog svijeta i Operacija Arktik

Paris, Texas

Paris, Texas

U subotu je nakon 12 godina svečano otvoreno novo-staro kino Kinoteka u Kordunskoj 1. Nakon cjelodnevnog programa, večernja projekcija arhivskih snimki Zagreba i špijunskog trilera Alfreda Hitchcocka Sjever-sjeverozapad obilježila je novi početak Kinoteke, kina koje volimo. Na otvorenje su stigli ljubitelji dobrog filma svih generacija i zajedno s Kinotekom započeli pisati novu zagrebačku filmsku priču.

U povodu otvorenja, filmoljupci do ‪29. travnja u sklopu Tjedna Kinoteke mogu besplatno gledati redom poznate filmske naslove, među kojima i neke obavezne filmske lektire i štiva vrijedna ponavljanja. Tjedan u Kinoteci započinje u ponedjeljak poetskim Nebom nad Berlinom (1987.) redatelja Wima Wendersa, o ljubavi anđela i cirkusantice, na temelju kojeg je kasnije snimljen i američki remake filma, Grad anđela s Nicolasom Cageom i Meg Ryan u glavnim ulogama. Jedan od najpoznatijih Wendersovih filmova Paris, Texas iz 1984. godine i, prema riječima kritičara, «istinito, duboko i briljantno» ostvarenje u kojem je zapaženu ulogu ostvarila Nasstasja Kinski na rasporedu je u utorak. Obiteljska drama iz američkog gradića Paris ujedno je i film o potrazi za srećom te društvena kritika suvremene Amerike.

film Nebo nad BerlinomNebo nad Berlinom

U srijedu u Kinoteku stiže Limeni bubanj iz 1979. Volkera Schlöndorffa, a riječ je o filmu temeljenom na istoimenom romanu nobelovca Güntera Grassa iz 1959., remek-djelu o 20. stoljeću koje kroz perspektivu dječaka Oskara i kroz tri vremenska perioda donosi priču o događajima koji su obilježili Njemačku i svijet. Limeni bubanj je djelomično sniman u Hrvatskoj u suradnji s Jadran filmom. Nakon Wendersovih i Schlöndorffovih naslova, četvrtak u Kinoteci donosi recentni dokumentarni uradak Wernera Herzoga Tko bi rekao: fantazije umreženog svijeta (2016.) o internetu i utjecaju novih tehnologija na čovjekovu prirodu i budućnost.

Tko bi rekao filmTko bi rekao: fantazije umreženog svijeta

film Limeni bubanjLimeni bubanj

S vikendom stiže još jedan, nešto stariji i vjerojatno najpoznatiji naslov Wernera Herzoga Fitzcarraldo (1982.), a film će biti na repertoaru u petak i subotu. Ova slavna pustolovna drama s Klausom Kinskim u glavnoj ulozi neobična je priča o jednom ambicioznom i čudnom pothvatu – gradnji veličanstvene operne zgrade u amazonskoj prašumi.

film FitzcarraldoFitzcarraldo

Ovotjedni raspored kina Kinoteka uključuje i subotnju matineju obiteljskog filma za sve uzraste Operacija Arktik (2014.) redateljice Grethe Bøe-Waal.

film Operacija ArktikOperacija Arktik

Ulaz na sve filmske projekcije do ‪29. travnja je slobodan, uz predočenu besplatnu ulaznicu. Sve što trebate učiniti kako biste uživali u bezvremenskim klasicima u kinu koje volimo je preuzeti svoje besplatne ulaznice na blagajni kina prije projekcije.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci