Uskrs fest slavi 40 godina postojanja

Na Bijelu nedjelju, 28. travnja, s početkom u 19 sati, u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, obilježit će se 40. godišnjica Uskrs festa na hrvatskoj duhovnoj sceni - najstarijeg festivala kršćanske glazbe Crkve u Hrvata

Prvi Uskrs fest održan je 22. travnja 1979. godine, a ovoga travnja slavi poseban jubilej. Svih tih godina izuzevši ratne (1991.,1992. i 1993.) kada festival nije održavan, brojni mladi iz raznih krajeva Crkve u Hrvata svoju su vjeru izražavali pjesmama koje su nastajale kao plod vjere u Kristovo uskrsnuće.

Bile su također plod radosti, tuge, traženja, uspona i padova, sve ono što hod u vjeri svakodnevno nosi sa sobom.

Tradicija zagrebačkog festivala duhovne glazbe seže u kraj 60-ih godina, kada je skupina entuzijasta, koju su činili članovi grupe Quo vadis: vlč. Franjo Jurak te dr. Josip Ladika, pokrenula smotru glazbenog stvaralaštva mladih nazvanu “KATOM” (skraćenica od Katolička omladina).

Smotra se održavala dvije godine (1969. i 1970.) u zagrebačkoj crkvi sv. Marka Križevčanina, a na njoj su nastupali, uz zajednice mladih i tada vrlo popularne VIS-ove, već spomenuti Quo vadis, zatim Žeteoci, Prijatelji, Kristofori, Jordan, zagrebački Veritas, Kare (katoličke redovnice) i poznati kantautor Ivica Percl.

Pater Božidar Nagy, osnivač Uskrs festa, poziva na proslavu jubilarnih 40 godina Uskrs festa.

Više o Uskrs festu na: www.uskrsfest.ml

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci