Uljepšajmo 'najdepresivniji dan u godini'

Blue Monday akcija na Trgu bana Josipa Jelačića

Udruga Životna linija organizira akciju informiranja građana o depresiji na ovogodišnji Plavi ponedjeljak (engl. Blue Monday), poznat u medijima i kao „najdepresivniji dan u godini“. Akcija se održava na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u blizini sata, u ponedjeljak 20. siječnja od 12 do 14 sati. Građani će moći dobiti savjete o tome što učiniti kada oni ili osobe u njihovoj okolini primijete kako imaju problem s depresijom.

Poznato je da čokolada izravno utječe na dobro raspoloženje pa ćemo tako građanima dijeliti i besplatne čokoladice koje je za ovu prigodu donirala tvrtka Zvečevo. Pozivamo sve građane da nam se obrate bez zadrške, podijele s nama svoja iskustva s depresijom pa čak i da daju eventualne vlastite savjete o tome kako je prevladati.

Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja postaje sve većim problemom hrvatskog zdravstvenog sustava. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije gotovo 200.000 osoba u ovom trenutku u Hrvatskoj pati od depresije. U 2018. godini zabilježeno je čak 21.546 osoba koje su zbog depresivnih poremećaja koristile zdravstvenu zaštitu (izvor: HZJZ, Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis za 2018. godinu). Smatra se da je depresija već sada drugi najozbiljniji problem javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj.

Najteža posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Hrvatska bilježi više stope smrtnosti zbog samoubojstava od prosjeka stopa za zemlje članice EU.  Istraživanje koje je 2018. proveo Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet na gotovo 5.000 učenika u Zagrebu pokazalo je da 20% mladih ima simptome depresije i stresa, a čak 14,5% barem je jednom u životu razmišljalo o samoubojstvu.

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije odnosno depresivne epizode, spomenuti simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna. Udruga Životna linija svakako savjetuje građanima traženje pomoći, o čemu će biti više riječi na spomenutoj akciji.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci