Uključite se u DIY zero waste radionice i više nikada nećete ništa baciti

Ako se želite sjajno zabaviti, kreativno izraziti i smanjiti svoj ugljični otisak, to možete učiniti već ovog vikenda - na JYSK DIY zero waste radionicama koje možete pratiti i na Instagramu Story.hr

Kada su u pitanju posljedice globalnog zatopljenja, naše svakodnevne osobne odluke (ma koliko nam se činile nevažne) itekako imaju težinu. Vožnja automobilom na posao, kupovina nove haljine, roštiljanje s prijateljima..., sve to pridonosi emisiji ugljikova dioksida i drugih stakleničkih plinova u atmosferu. I, da, tim odlukama svaki dan ostavljamo svoj ugljični otisak točnije kao pojedinac sudjelujemo u zagađenju planete Zemlje.

Dakako da postoje mnogi načini kako svatko od nas može smanjiti svoj ugljični otisak (javni prijevoz umjesto automobila!), ali mi smo otišli i nekoliko koraka dalje te pronašli najkreativnije i najzabavnije ikada.
Riječ je o JYSK LIFE CLUB projektu i njegovoj zero waste kampanji kojom JYSK potiče pojedince na doprinos održivom življenju, ali i da se se ujedno i zabave korz home made projekte u suradnji s influencerima.

Dakle, ovog vikenda pratite DIY zero waste radionice s kreativcima kao što su Matea Halilović, Mako i Patricia Baradić na njihovim društvenim profilima, ali i na Instagramu Story.hr. Pazite! Možete naučiti mnogo toga, inspirirati se, zabaviti i ozbiljno doprinijeti održivosti. Evo, što nas točno čeka i kada.

Novi život potrošenih posudica svijeća

"Sebe bih opisala nekako ovako: osoba sam koja krene kupiti cipele, a vrati se kući s novom foteljom. Osim uređenja interijera, obožavam blagdanski i prigodni decor, a volim i isprobavati recepte. Neprestano (pre)uređujem svoj dom kako bi mi bilo ugodno kod kuće, a ipak živim za putovanja i te male bijegove od svakodnevnih obveza“, kaže Matea Halilović koja na svom blogu Little things uživa u svakoj, pa i najmanjoj sitnici koja život čini ljepšim. Jedna od njih je i sudjelovanje u JYSK LIFE CLUB projektu za koji je Matea pripremila DIY zero waste radionicu s praktičnim idejama kako iskoristiti posudice od potrošenih starih svijeća.

Od starih tanjura do novog etažera

"Sve je krenulo s @mako.hr, Instagram profilom zbog kojeg me mnogi poznaju kao MAKO, a s kojim je započela moja ljubav prema fotografiji. Osim fotografije, moja su velika ljubav interijeri i njihovo uređenje te potreba da savjetima pomognem svima onima koji žele urediti svoj dom, ali imaju ograničen budžet ili jednostavno ne znaju kako“, kaže Martina čija DIY zero waste radionica donosi konkretan odgovor kako stare rasparene tanjure i zdjelicu pretvoriti u slatki cake stand!
Kada? Subota, 20.2. na IG mako.hr te IG Story.hr

View this post on Instagram

A post shared by MAKO (@mako.hr)

Uzbudljiv novi život dosadnog jastuka

"Orijentirala sam se na fotografije detalja, “uradi sam” projekte i na neutralne tonove. Iako su neutralni tonovi vladali mojim životom dug period te na neki način postali moj zaštitni znak, u svibnju sam se odlučila napraviti veliki iskorak iz svoje komfor zone te pustiti boje, kako u svoj život, tako i na moj profil“, kaže blogerica Patricia Baradić koja će nam na DIY zero waste radionici pokazati kako starom ukrasnom jastuku koji vam je dosadio dati novi izgled i personalizirati ga.
Kada? Nedjelja, 21.2. na IG patriciabaradic te na IG Story.hr

Klub s višim ciljem

Ako ste se pitali što je to JYSK LIFE CLUB, samo jedan od odgovora je – da se aktivirate po pitanju održivosti. Naime, radionice u sklopu JYSK LIFE CLUB-a obrađuju aktualne teme: od raznih DIY projekata do društveno odgovornih aktivacija. Ovog puta u posebnom fokusu je održivost obzirom da JYSK stavlja velik naglasak na smanjenje ugljičnog otiska. JYSK je, naime, poduzeo velike promjene globalno u smislu izmjene ambalaže u reciklirane opcije i održiv dizajn, FSC certifikacija drvenog namještaja što znači da JYSK brine o izvoru iz kojeg dolazi sirovina da pri tom ne ugrožava prirodna staništa. 

Što to konkretno znači? Ako naručite proizvode iz JYSK-a putem web shopa, dobit ćete kutiju prilagođenu veličini vaše narudžbe, zahvaljujući tehnologiji Packsize koja se koristi u njihovim distribucijskim centrima. To, zapravo, znači da nema otpada. Osim toga, JYSK-a već dugi niz godina radi s najvjerodostojnijim svjetskim eko-oznakama kako bi osigurali da materijali od kojih su izrađeni proizvodi dolaze iz odgovornih izvora. Također su vrlo usredotočeni na osiguravanje kemijske sigurnosti, koristeći OEKO-TEX za certificiranje tekstilnih proizvoda.

Nova ambalaža posteljina i plahti

JYSK je upravo predstavio tržištu novu vrstu ambalaže na program posteljina i plahti. Radi se o prelasku iz plastičnih vrećica u papirnate trake s certifikatom FSCTM. Ovom odlukom kao još jednom akcijom održivog razvoja JYSK će ukloniti 27 milijuna plastičnih vrećica svake godine.

Održivost je važan dio JYSK-ove strategije u sklopu koje je jedan od ciljeva obnovljiva i održiva ambalažu koju je lako reciklirati. Do sada je JYSK poduzimao značajne korake a predstavljenom inicijativom u sklopu novog pakiranja posteljina i plahti, plastika je potpuno uklonjena.

Traka za papir zamijenit će plastične vrećice. Prvi proizvodi s novom ambalažom u JYSKovim trgovinama mogu se pronaći od kraja siječnja 2021. a u prijelaznom će se razdoblju proizvodi u novom pakiranju prodavati uz proizvode sa starom ambalažom sve do rasprodaje zaliha. Uklanjanjem 27 milijuna plastičnih paketa godišnje JYSK će uštedjeti okolišu oko 475 tona plastike na fosilnoj osnovi.

*Sadržaj nastao u suradnji s brandom JYSK

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci