Svečani koncert Ansambla LADO na Dan državnosti

Ansambl narodnih pjesama i plesova LADO slavi 70. obljetnicu svog umjetničkog djelovanja. U sklopu proslave, u Zagrebu, na Trgu Kralja Tomislava, LADO će održati cjelovečernji svečani, plesni koncert u povodu Dana državnosti, 25. lipnja od 21 sat, pod nazivom "Neka sjaji sunce svima"

Ansambl LADO pridružuje se Zagrebačkoj filharmoniji, Zboru i orkestru Hrvatske radiotelevizije, Tamburaškom orkestru HRT-a i drugim velikim ansamblima na ovogodišnjem četvrtom izdanju festivala Zagreb Classic.

Pozornicu na jednom od najljepših zagrebačkih prostora – Trgu kralja Tomislava, na sam Dan državnosti upotpunit će umjetnici Ansambla LADO koji će održati cjelovečernji plesni koncert pod nazivom "Neka sjaji sunce svima". Ovaj koncert pripremljen je posebno za godinu u kojoj Ansambl obilježava 70 godina svog umjetničkog djelovanja.

Dvosatnim koncertom svim Zagrepčanima i posjetiteljima Zagreba LADO će prikazati plesove, pjesme i običaje Hrvata koji stoljećima njeguju svoju kulturu u iseljeništvu.

Jeste li znali?

* Ansambl LADO čini 38 profesionalnih plesača pjevača i 14 vrhunskih glazbenika. Izvođači u isto vrijeme plešu i pjevaju na najvišem umjetničkom nivou.

* Glazbenici Ansambla LADO sviraju oko 80 različitih tradicijskih instrumenata.

* LADO je vrhunski plesni ansambl, ali i izvanredan folklorni zbor, sposoban izvesti program narodnih plesova i pjesama u jednoj večeri, a već sutradan se predstaviti reprezentativnim vokalno-instrumentalnim programom.

* Njihov repertoar se sastoji od oko 100 koreografija. U koreografijama do izražaja dolazi nevjerojatna raznolikost plesova, pjesama i narodnih nošnji.

* LADO posjeduje fundus s više od 1200 kompleta narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neki stariji od 100 godina. Narodne nošnje su ujedno kostimi u kojima LADO predstavlja zadivljujuću različitost plesova, pjesama na tako malom prostoru kao što je Hrvatska i to zahvaljujući jadranskim, alpskim, panonskim i dinarskim utjecajima.

* Ansambl djeluje više od šest desetljeća na pozornicama diljem svijeta. U više od 60 godina postojanja održao je više od 5000 nastupa u Hrvatskoj i 48 zemalja svijeta, te izdao tridesetak nosača zvuka.

Više na: www.lado.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci