Skulptura Hrvoja Dumančića podsjeća nas koliko je važno njegovati uspomene

U jedinstvenom ambijentu maksimirskog parka, umjetnik Hrvoje Dumančić u društvu Adria Luxury Societyja i Porschea priredio je vrhunski doživljaj

Iz dugogodišnjeg istraživanja zaboravljenih emocija, onih iskonskih što se najintenzivnije proživljavaju u najranijem djetinjstvu, a kasnije potiskuju duboko u podsvjest, nastala je skulptura "Uspomena" umjetnika Hrvoja Dumančića. Dio je njegova doktorskog rada pod nazivom "Skulptura na temu konja kao jedna uspomena iz djetinjstva", a ujedno i nastavak njegove predhodne istraživačke izložbe održane u Galeriji Bačva u zagrebačkom Domu hrvatskih likovnih umjetnika, 2016. godine, pod nazivom "Zaboravljene emocije". Umjetnik je tada načinio skulpturu konjića za njihanje, koja je prethodnica sadašnjoj "Uspomeni".

Hrvoje Dumančić sa skulpturom 'Uspomena

"Za izlaganje nove skulpture odabrao sam Maksimir jer su u njemu odrastale brojne generacije. Park je na neki način arhiv dječjih uspomena. Ova skulptura je svojevrstan hommage prošlom vremenu, djetinjstvu i emocijama koje se aktiviraju kroz sjećanja. Doživljaj se ne bazira samo na skulpturi, nego i na ukupnom prostoru i interakciji s prostorom u kojem je skulptura smještena", objašnjava umjetnik koji je odrastao uz konje te kroz svoje stvaralaštvo neprestano propitkuje ljudsku povezanost s ovom plemenitom životinjom.

"Mislim da je krucijalno da njegujemo sjećanja i uspomene, koje nas oblikuju u ljude koji smo danas. Povezanost s prošlošću koja nas objedinjuje, sadašnjost koja nas formira i budućnost koju kreiramo. Kultura se rađa onako kako se rađa i čovjek. Djetinjstvo je prvo, ali bitno razdoblje koje kroz život nosimo kao posebnu uspomenu", smatra Hrvoje Dumančić. 

Hrvoje Dumančić sa svojom djecom Maritom i Lukasom

Vrijednost njegova rada prepoznala je tvrtka Porsche, čiji je zaštitni znak upravo konj, kao i medijski partner Adria Luxury Society.

"Iako smo na prvi pogled različiti zbog auto-industrije i umjetnosti, Porsche ima istu inspiraciju u konjima kao i ja. Teže izvrsnošću, kvalitetnoj materiji, zbog koje su vodeći u svojoj industriji, teže estetici, profinjenosti i autentičnosti. S druge strane, Adria Luxury Society kao medijski partner teži profesionalnim i inspirirajućim ljudima, ali i tvrtkama, te na izvrstan način povezuje kreativce i tvrtke koji teže upravo toj profesionalnosti i izvrsnosti na temelju zajedničkih ideja", kaže umjetnik. 

Blanka Šimundža Anušić, Izabela Vrtar, Hrvoje Dumančić i Ivana KrajinovićBlanka Šimundža Anušić, Izabela Vrtar, Hrvoje Dumančić i Ivana Krajinović

Posjetitelji će imati priliku vidjeti skulpturu "Uspomenau Parku Maksimir do 31. listopada 2021., nakon čega Dumančić nastavlja svoj put prema Italiji gdje će početkom studenog  predstaviti svoja djela na Art&Cavallo u sklopu Fiera Cavalli u Veroni.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci