Nina Violić otkriva za magazin Elle: „Ljudima djelujem kao hodajući protest“

Ona je glumica, majka, buntovnica i redateljica koja upravo dovršava svoj prvi dugometražni film. U novom broju Ellea ispričala je otkud joj inspiracija za „Kućnu prašinu“, zašto joj je od bezuvjetne podrške uvijek draža konstrutivna kritika te što je naučila od kćeri Roze. Potražite novi Elle s poklon časopisom Elle Decoration na svim kioscima!

Od prvih kazališnih uloga, već kao studentica, Nina Violić znala je pokazati da je slobodnog duha u slobodnom tijelu, da je konvencije ne zanimaju, dapače da smatra pitanjem mentalnog zdravlja suprotstaviti se svemu što doživljava kao ograničavajuće i kanonsko. Nikad nije dvojila stati u obranu pravde, potpisati peticiju u obranu umjetničke neovisnosti i vlastitim primjerom pokazati što znači slobodno živjeti. Stoga nimalo ne čudi da je nakon brojnih priznanja i nagrada te statusa prvakinje nacionalne kazališne kuće osjetila potrebu nastaviti istraživati svoje kreativne potencijale kao redateljica svog prvog dugometražnog filma. Premijeru „Kućne prašine“ očekujemo na ljeto.

 „Neću pričati o sadržaju filma, pri kraju smo montaže Vlado Gojun i ja, beskrajno sam zahvalna svim svojim suradnicima i ljudima koji su radili na filmu jer su to odradili s golemom ljubavlju, profesionalni do daske, kao da rade za milijune“ otkrila nam je Nina Violić.

Na pitanje traži li podršku okoline odnosno tko su njezini ljudi, s kime dijeli svoje dvojbe i veselje, Nina odgovara:

„Podršku okoline nikad nisam imala na prvu, ona u mojem slučaju uvijek dođe s vremenom. Zato sam često djelovala kao neki hodajući protest, a ustvari to uopće nisam, nego samo pokušavam govoriti istinu i biti prisutna. Meni moji ljudi ne služe da imam rame za plakanje i bezuvjetnu podršku, nego da bih imala utočište sličnog promišljanja i stvaranja, referencu i kritiku. Ne znam, ponekad me moji bližnji zafrkavaju da sam previše odana ili previše lojalna, ali ja sam samo onaj lik „kad volem, volem, a kad ne volem, koljem“, tako nekako. Nikada nisam bila nepristojna, ali ne podnosim kalkulacije i užasno mi ide na živce politička i bilo koja druga korektnost te strah da ćeš ispasti loš, glup, da ćeš nešto propustiti, napraviti pogrešan korak. Najponosnija sam na svoje gluparije, pogrešne korake, pogrešne procjene i propuste, to me nekako više čini ovakvom kakva jesam nego sve nagrade i uspjesi“

Ostatak intervjua s Ninom Violić pročitajte u travanjskom izdanju magazina Elle.

Elle cover novo

Travanjski Elle daruje svim čitateljima Elle Decoration! Stoga potražite Elle Green Issue na svim kioscima od 20. ožujka ili naručite putem mobilne aplikacije Glovo #ellegreenissue

 

Mirjana Brabec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci