Ne propustite travanjski broj National Geographica Hrvatska!

Potražite novi broj vašeg omiljenog popularnoznanstvenog magazina na svim kioscima od 10. travnja!

Glavna tema  broja za travanj je  smrtonosni zagađeni zrak. Onečišćenje zraka uzrokuje milijune preranih smrti, gotovo 12 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva na planetu. Zagađeni zrak kriv je za 15 posto smrtnih slučajeva od COVIDA-19. Čestice u zraku uzrokuju mnoge izuzetno opasne bolesti, a što činimo da spriječimo zagađenje zraka koji dišemo?

Uz to pročitajte i odličnu reportažu o otrovnom dimu nakon velikih požara koji sve češće haraju planetom, o legendarnoj i genijalnoj Arethi Franklin, o nebrojenim, predivnim i raznovrsnim kukcima u krošnjama Amazonije, o vječnim, čarobnim školskim pločama i kredi...

Svoje radove za rubriku "Vaša fotografija" šaljite na info@nationalgeographic.com.hr, a završnik urednika Hrvoja Prćića pročitajte u nastavku.

Matthieu Paley, National Geographic

Imam jednu USB memoriju na kojoj su mi pjesme najdražih pjevačica – Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Billie Holiday, Dinah Washington, Nina Simone, Bessie Smith, Etta James, Odetta, Peggy Lee, Aretha Franklin... – sve odreda fantastične izvođačice. Neki bi rekli genijalne. Pri spomenu genijalnosti uvijek se sjetim oca.

NGM_04_2021Naime, u vrijeme bivše Jugoslavije silno je popularan bio pjevač Đorđe Marjanović, čiji su fanovi utemeljili i prvi klub obožavatelja na ovim prostorima, a na koncertima su nosili transparente „Đorđe – genije“. Tatu je to silno ljutilo. „Genij je Einstein ili Tesla, a ne neki urlator!“ govorio je. Što je uopće genijalnost? Inteligencija? Usvojeno znanje? Sposobnost izražavanja talenta? U udruzi Mensa kažu da su to osobe s visokim IQ-om. Znam mnoge, recimo Sharon Stone, Matt Damon, Ashton Kutcher – biste li ih doista nazvali genijima? Talentiranima svakako. Genijima smatramo dvojicu već spomenutih, pa Leonarda da Vincija, Mozarta, Galilea, Newtona, Darwina, Mariju Curie...

Posežem za jednom definicijom genija: „Genij je osoba koja pokazuje iznimne intelektualne sposobnosti, kreativnu produktivnost, žanrovsku univerzalnost ili originalnost, obično do stupnja koji je povezan s postignućima novih otkrića ili napretkom u domeni znanja.“ Riječ genij inače dolazi iz latinskog genius, što znači duh, zaštitničko božanstvo. National Geographic pokrenuo je serijal o genijalcima. Sjetite se prikaza Einsteina ili Picassa. U ovom broju prikazujemo sjajnu Arethu Franklin. U ovom serijalu svi su genijalci, ali samo su neki geniji.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr