Ne propustite srpanjski broj National Geographica Hrvatska

Od dosjea o Everestu do članaka o koronavirusu, kružnom gospodarstvu i drugih zanimljivih tema, pronađite u novom broju magazina National Geographic

Krov svijeta, najviša planina na Zemlji, krije mnoge misterije – ekspedicija National Geographica pokušava utvrditi jesu li prvi osvajači doista bili Edmund Hillary i Šerpa Tenzing ili Sandy Irvine i George Mallory, koji su kosti ostavili na Everestu; tema o krizi pitke vode u podnožju Everesta oslikava i klimatske probleme cijelog svijeta, tajanstveni snježni leopard s Himalaja krajnje je ugrožena vrsta velikih mačaka; umjetni ledenjaci u Indiji pomažu u borbi protiv klimatskih promjena u himalajskom području... Uz to pročitajte i tekstove o koronavirusu, kružnom gospodarstvu i druge zanimljive teme.

everst

Himalaja s Everestom vrlo je negostoljubivo mjesto – iznad 8000 metara je tzv. smrtonosna zona, područje vječnog leda i olujnih vjetrova, a svaki udah znači 66 posto manje kisika u odnosu na udah na površini mora. No penjači i dalje hrle u osvajanje planine, i to na sve teže načine – biraju najteže rute uspona. Prvi su se bez boca s kisikom ispeli Reinhold Messner i Peter Habeler, prva žena na vrhu bila je Japanka Junko Tabei, prvi slijepac koji se ispeo bio je Amerikanac Erik Weihenmayer... Penjači hrle jer to je simbol čovječanstva. Everest i uspon na njega suština su onoga što jesmo – idemo uvijek sve više i više!

Everest

Nemojte propustiti ovu odličnu reportažu te ostale brojne zanimljive teme iz srpanjskog broja National Geographica Hrvatska.

Svoje radove za rubriku "Vaša fotografija" šaljite na info@nationalgeographic.com.hr

Pretplatite se na National Geographic Hrvatska i darovat ćemo vam paket Farmakol proizvoda za neometano uživanje u ljetu! Cijena godišnje pretplate iznosti 352 kune, u što je uključen jedan broj gratis!

farmakol za NG

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci