Psihotest: Jeste li crveni, žuti, zeleni ili plavi tip?

Knjiga 'Okruženi idiotima - kako razumjeti one koje je nemoguće razumjeti' izvrstan je priručnik za poboljšanje odnosa među ljudima i trenutno najprodavaniji naslov u hrvatskim knjižarama. Dijeli ljude u četiri skupine ponašanja i četiri boje, a u dogovoru s izdavačem samo na našem portalu možete riješiti test koji ste vi tip osobnosti...

Međusobno (ne)razumijevanje

Pitanjem međusobnog (ne)razumijevanja ljudska se rasa bavi od začetke svoje svijesti. Religije, društveni ustroji, sociologija, psihologija i ekonomija – u svim tim područjima nastoji se približiti ljude jedne drugima. No kao što se možemo uvjeriti svaki dan iznova, uspješnost tradicionalnih metoda u najmanju ruku je upitna.

Jedan od najnovijih zanimljivih pristupa komunikaciji dolazi nam, pomalo neočekivano, iz Švedske. „Okruženi idiotima“ duhovita je knjiga u kojoj nas autor stručnom rukom vodi kroz džunglu našeg modernog života. Sve postavke autora utemeljene su na njegovu bogatom iskustvu koje obuhvaća više od trideset godina rada s ljudima na različitim položajima.

knjigaZašto je razgovor s nekim ljudima jednostavan, a drugi su glupani?

Autor odmah napominje da se vrlo vjerojatno nećete složiti sa svime što iznosi, ali svakako će vam pomoći ako u knjigu uđete otvorena uma. Ljudska je psiha složena i nitko ne može proniknuti u baš svaki zatamnjeni kutak. Ali isplati se pokušavati jer nam taj proces može pomoći da sretnije živimo. Znatiželja je ono što nas potiče, a Eriksonov tekst potiče znatiželju.

„Bio sam u srednjoj školi kad sam otkrio da se s nekim ljudima slažem bolje nego s drugima. S nekim prijateljima bilo mi je lako razgovarati. Uvijek bismo pronašli prave riječi i sve je teklo posve glatko. Međutim, s drugima je jednostavno sve išlo po zlu. Nešto od onoga što sam rekao kao da ne bi doprlo do njih, a nikako mi nije bilo jasno zašto. Zašto je razgovor s nekim ljudima bio posve jednostavan, dok su drugi bili totalni glupani?“

Suština je knjige u tome da u svakoj komunikaciji primatelj odlučuje o tome što će prihvatiti. Možete se truditi koliko god želite, biti jasni kao sunčani dan, birati riječi poput najvrjednijih dragulja, ali uvijek je druga strana ona koja će odlučiti. Zašto je tomu tako? Erikson se poslužio poznatim Marstonsovim istraživanjem o ljudskom ponašanju te ljude podijelio u četiri skupine ponašanja, dodijelivši im određenu boju.

Četiri skupine ponašanja i četiri boje

Crveno ponašanje karakterizira brzina, kontrola, dominantnost, motiviranost, odlučnost i nestrpljivost. Žuti ljudi su društveni, uvjerljivi, inspirativni, kreativni, spontani i osjetljivi. Zelena boja je, pak, strpljiva, stabilna, pouzdana, ljubazna, srdačna i odana. Plavi su analitični, metodični, distancirani, točni i oprezni.

U knjizi je opisano još mnogo više karakteristika, ali ovo je dovoljno za ilustraciju. Dakle, koristimo li se ovim bojama s njihovim pridruženim osobinama, dobili smo vrlo koristan alat za razumijevanje sebe i drugih.

Možda ćete frknuti nosom i pomisliti da je sve ovo prejednostavno, ali ispunite naš test i uvjerite se.

Branko Matijašević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci