Osvojite novi bestseler: Igra na danski način

Iako živimo u dobu u kojem je industrija zabave jedna od najsnažnijih, važnost igre za razvoj otporne i uravnotežene djece često se podcjenjuje. Ako ste i sami roditelj, tada znate da se u novije vrijeme dječje slobodno vrijeme većinom svodi na unaprijed organizirane aktivnosti. No što je s nestrukturiranim vremenom u kojem su mašta i sloboda jedini važni čimbenici? O tome nam govori knjiga danske autorice Iben Dissing Sandahl, ujedno i suautorice velikoga prošlogodišnjeg hita „Danski odgoj djece“...

Profesionalno i osobno iskustvo autorice

„Igra na danski način“ nosi podnaslov koji govori puno o sadržaju knjige: Kako igrom odgojiti uravnoteženu, otpornu i zdravu djecu. Ima li roditelja kojemu to nije cilj? Tako smo i mislili, a knjiga pristupa toj temi na vrlo zanimljiv i, što je veoma važno, opušten način.

Autorica je stručnjakinja za roditeljstvo, ovlaštena narativna psihoterapeutkinja, obiteljska savjetnica, učiteljica i govornica s više od dvadeset godina iskustva bavljenja dječjom psihologijom i obrazovanjem. Osim toga, majka je dviju djevojčica te je njezino iskustvo, uz profesionalno, i osobno.

Važnost slobodne igre

„Smatram da uvođenje slobodnog nestrukturiranog igranja u odgovarajućoj okolini ima golem potencijal u odgoju sretne djece“, kaže nam autorica u predgovoru te dodaje primjer iz svoga djetinjstva u kojem ukratko opisuje druženje s desetero prijatelja u očevu ljetnikovcu. Ljudima odraslima u gradu takva iskustva uglavnom nedostaju, a onima koji su ih proživjeli znače mnogo u kasnijim godinama kada ih se prisjećaju s veseljem.

Moramo napomenuti, kako bismo izbjegli zabune u osjetljivoj temi, da autorica prepoznaje važnost u vođenim aktivnostima pod nadzorom roditelja, ali isto tako naglašava važnost slobodne igre. Brojna istraživanja navode kako se od 80-ih godina pa do kraja 20. stoljeća broj sati koje djeca svaki tjedan provode u spontanoj igri smanjio za osam sati.

Slobodno nestrukturirano igranje omogućuje mašti da se rasplamsa jer takva igra, kao i mašta, nema granica. Igra je poziv na istraživanje kojeg u dječjem životu mora biti i važno je za upoznavanje svijeta oko sebe. Time dijete stječe osobno iskustvo i samopouzdanje.

knjiga

Vrijedan priručnik i vodič za svakog roditelja

Djeca se igraju posvuda u svijetu, u to nema sumnje, ali Danci svojim mališanima svjesno pružaju više slobodnog vremena za igru. Razlika je u pristupu određene kulture. U SAD-u i mnogim drugim kulturama, primjerice, prevladava stav da je učenje važnije od igre te se zbog toga često doživljava gubljenjem vremena. Danci pak smatraju da je upravo igra ključan temelj dječjega razvoja.

Knjiga, iako je prilično kratka, sadrži puno vrijedne teorije i primjera o tome kako stvoriti okružje slobodne igre. Autorica objašnjava roditeljima da igra sadrži mnogo razina i potiče zajedništvo, međusobno prihvaćanje, ravnopravnost, kreativnost, inteligenciju i veselje.

Druga knjiga Iben Dissing Sandahl vrijedan je priručnik i vodič koji će svakome roditelju pomoći u ponekad prilično zahtjevnom zadatku odgajanja sretnog djeteta. Smatramo da ne možete pogriješiti koristeći se savjetima iz nje.

Sensa.hr i Puls daruju čitateljima tri knjige 'Igra na danski način'. Napišite nam zašto biste željeli osvojiti knjigu i tri najkreativnija odgovora osvojit će nagradu. Svoj odgovor s kućnom adresom šaljite do 22. veljače 2019. na e-mail: sensaklub@adriamedia.hr

Branko Matijašević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci