Osvojite knjigu 'Okruženi idiotima'

'Okruženi idiotima' duhovita je knjiga u kojoj nas autor, švedski stručnjak za komunikaciju Thomas Erikson, stručnom rukom vodi kroz komunikacijsku džunglu našeg modernog života. Sve postavke utemeljene su na njegovu bogatom iskustvu koje obuhvaća više od trideset godina rada s ljudima na različitim položajima. Osvojite knjigu koja osvaja svijet, otkrijte zašto ste okruženi idiotima i jeste li "crveni, žuti, zeleni ili plavi čovjek"

Zašto je razgovor s nekim ljudima jednostavan, a drugi su glupani?

„Bio sam u srednjoj školi kad sam otkrio da se s nekim ljudima slažem bolje nego s drugima. S nekim prijateljima bilo mi je lako razgovarati. U svakom bismo razgovoru uvijek pronašli prave riječi i sve je teklo posve glatko. Nikad nije bilo nikakvih sukoba i bili smo dragi jedni drugima.

Međutim, s drugima je jednostavno sve išlo po zlu. Nešto od onoga što sam rekao kao da ne bi doprlo do njih, a nikako mi nije bilo jasno zašto. Zašto je razgovor s nekim ljudima bio posve jednostavan, dok su drugi bili totalni glupani?“, kaže autor knjige Okruženi idiotima: Kako razumjeti one koje je nemoguće razumjeti, švedski stručnjak za komunikaciju Thomas Erikson.

Suština je knjige u tome da u svakoj komunikaciji primatelj odlučuje o tome što će prihvatiti. Možete se truditi koliko god želite, biti jasni kao sunčani dan, birati riječi poput najvrjednijih dragulja, ali uvijek je druga strana ona koja će odlučiti. Zašto je tomu tako? Erikson se poslužio poznatim Marstonsovim istraživanjem o ljudskom ponašanju te ljude podijelio u četiri skupine ponašanja, dodijelivši im određenu boju.

Četiri skupine ponašanja i četiri boje

Crveno ponašanje karakterizira brzina, kontrola, dominantnost, motiviranost, odlučnost i nestrpljivost. Žuti ljudi su društveni, uvjerljivi, inspirativni, kreativni, spontani i osjetljivi. Zelena boja je, pak, strpljiva, stabilna, pouzdana, ljubazna, srdačna i odana. Plavi su analitični, metodični, distancirani, točni i oprezni. U knjizi je opisano još mnogo više karakteristika, ali ovo je dovoljno za ilustraciju. Dakle, koristimo li se ovim bojama s njihovim pridruženim osobinama, dobili smo vrlo koristan alat za razumijevanje sebe i drugih.

No „Okruženi idiotima“ mnogo je više od puke teorije koja bi sve ljude utrpala u ova četiri kalupa. Eriksonova knjiga pravi je rudnik primjera iz života u kojem će se svatko, ali baš svatko, prepoznati. Preplećući složene biheviorističke teorije i situacije u kojima se stalno nalazimo, on svoje znanje prenosi na iznimno uvjerljiv način.

Napišite nam s kim biste se voljeli bolje razumjeti i zašto. Svoj odgovor s kućnom adresom šaljite do 5. studenog 2018. na e-mail: sensaklub@adriamedia.hr

knjiga

Više o knjizi Okruženi idiotima pročitajte OVDJE

Branko Matijašević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci