Knjigu '12 pravila za život' osvojili su...

Svjetski bestseler '12 pravila za život' uglednoga kliničkog psihologa dr. Jordana Petersona – po mnogima najutjecajnijeg javnog intelektualca našega doba – privukao je i u Hrvatskoj tisuće čitatelja i postao izniman izdavački hit. U našoj nagradnoj igri pitali smo vas što vam se najviše sviđa u Petersonovu pristupu životu, ovo su odgovori koji su osvojili knjigu...

12 pravila za život: Knjiga koja je uzdrmala i podijelila svijet

1. Jordan Peterson osoba je čije je djelovanje uvelike olakšalo, uredilo pa čak i spasilo brojne živote. Ne samo da je izuzetan znanstvenik, već je uspio obratiti se milijunima mladih te nam ponuditi one savjete koje nismo dobili od roditelja i ostalih koji su sudjelovali u našem odgoju.

Čini se da nije tajna što trebamo raditi kao pojedinci. Jasno je da trebamo preuzeti odgovornost za svoj život, govoriti istinu i činiti djela koja će svijet učiniti ljepšim, ali Peterson nam je svojom pojavom ukazao da je najbitniji način na koji se ti savjeti daju.

Ne samo da njegove maksime obuhvaćaju sve one vrijednosti koje roditelji žele usaditi svojoj djeci, već zbog načina na koji su skrojena samoj mladeži osiguravaju motivaciju da se pridržavaju istih pravila.

Jordan B. Peterson je pravo osvježenje jer nije jednodimenzionalan čovjek. On, hvala mu, zahvaljujući svom širokom iskustvu i znanju ne savjetuje iz neke uske perspektive kako je to tipično za self-help knjige. Obično kada vidim knjige sličnih naslova - pravila za život - one se odnose na upute za život ukoliko je cilj novac, slava ili duhovnost pojedinačno. Jordan nudi sintezu svega, ne zapostavljajući nijedan aspekt života.

Obje sam njegove knjige pročitao više puta. Studiram filozofiju i njegova misao mi je otvorila put u brojna područja. Najbitnije od svega, osjećam se dovoljno jako da podnesem život i ne samo da sam sretniji, nego i puno više doprinosim društvu!

Ako osvojim knjigu poklonio bih ju jednoj dragoj osobi, prijatelju koji je u teškom periodu života, periodu koji iz moje perspektive izgleda kao da vrišti za Petersonom.

Hvala i lijep pozdrav!

Ivan David Dogan, Zagreb

2. Jordan Peterson ima blag, a istovremeno energičan nastup koji objedinjuje najbolje kvalitete koje neka osoba koja javno nastupa može imati. Koncentriran je, usmjeren na pozorno slušanje sugovornika, vrlo pažljiv, precizan i detaljan u odgovaranju u debatama i intervjuima.

Osobna odgovornost kao obaveza svakog pojedinca je vrhunac dosega u današnjem shizofrenom svijetu. Njegov koncept "počisti svoju sobu" jest primjer toga kako bi se trebalo postaviti prema vlastitim ciljevima, a nakon toga i prema vanjskom svijetu.

Prošle jeseni smo supruga i ja bili na rubu rastave braka i naravno uz osobno zalaganje, ali i neke Petersonove tekstove, shvatili smo (bar se tako čini...) da je brak kao vrsta zajednice i suživota vrijedna svake borbe koju je potrebno poduzeti kako bi opstala.

Ante Skračić, Rijeka

3. Pratim Petersona na YouTubeu i gledam kako je u širenju svojih ideja uporan i nepokolebljiv. I kad ga voditelji vrijeđaju, provociraju, on strpljivo ponavlja svoje stavove, uporno se odaziva na pozive onih za koje zna da će ga vrijeđati, lijepiti mu etikete i ne slušati ono što on zaista govori. Dragocjena je njegova uloga u današnjem svijetu. Društvo koje silno inzistira na toleranciji često uopće nije svjesno da je tolerantno isključivo prema istomišljenicima i prema idejama koje smatraju tolerantnima. Lako je biti tolerantan prema istomišljenicima, ali to se ne zove tolerancija.

Sviđa mi se zato Peterson, drukčiji je od svih, iskren, izravan, blag, ali čvrst. Usuđuje se iznositi vrlo „nepopularne“ ideje i novo viđenje društva, zvonki je glas razuma u ovo zbunjujuće vrijeme u kojem živimo. A njegova osnovna ideja - da nismo žrtve i slabići, da o nama ovisi naš život i da je u nama naša sloboda - ono je o čemu i vi u Sensi često govorite.

Ana Crnković, Zagreb

knjiga

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci