Dobitnice romana 'Ako ikad' Aleksandre Orlić

U središtu romana 'Ako ikad' spisateljice Aleksandre Orlić su tri žene - psihologinja Tihana, mlada fotografkinja Lena i liječnica Andrea. Priča, koja u svome središtu ima ljubavni trokut, povezat će ih na neobičan način i pokazati kakve sve faze ljubav ima, koje posljedice nosi, kako je često nepredvidljiva i ne može uvijek biti sretna. Knjiga počinje citatom Milana Kundere da nitko neće odvratiti pogled od dvije stvari, prometne nesreće i ljubavnog pisma. Aleksandrin roman je ljubavni, ali u njemu ima mjesta i za obiteljske tajne, kriminalistički zaplet i mnoštvo umjetničkih referenci. Potražite ga u knjižarama, a u našoj nagradnoj igri osvojile su ga tri žene...

1. Prema kome ili čemu osjećam najveću ljubav? Mogla bih reći da su to knjige ili moja obitelj, ali postoji još jedna osoba, nazovimo ga M. M je od mene stariji nekoliko godina, upoznala sam ga kada sam upisala fakultet. On nije moj kolega, već je bio profesor. Znala sam da je zabranjeno, nisam željela imati probleme, ali mi se jako sviđao. Ne zato što je profesor, već jer je baš tip osobe, moj tip osobe. Predavao mi je nekoliko kolegija i sve više vremena sam počela provoditi s njim. Pomagao mi je oko nekih aktivnosti i od 250 studenata, ja sam bila ta jedna kojoj je svaki komentar išao, svaki primjer i oko koje je počeo oblijetati, jako, javno. Nisam željela njegov posao dovesti u rizik jer mi se previše sviđao da bih mu to napravila. Međutim, M je oko mene i dalje oblijetao i to je otišlo u smjeru u kojemu nije trebalo. M je imao curu 8 godina i nisam željela biti ona koja je tu vezu pokvarila. Niti sam željela biti ona studentica koja je s profesorom, premda nisam zbog ocjene. Zadnji put kad sam ga srela, ponudio mi je da idem s njim bilo kad i bilo gdje, poljubila sam ga i rekla da bih otišla odmah da mogu. Nije bitno kuda. I otišla sam doma preko ljeta. M se oženio. Oženio se dva mjeseca kasnije. Kada sam to saznala, nisam bila funkcionalna tjednima, bojala sam se susreta jer sam jako bila zaljubljena i jesam, još uvijek. Ova priča je istinita, i dalje se svašta događa, a najveća ljubav je on.
Ivana Božić, Varaždin

2. Poštovani, knjiga koju ste predstavili zvuči vrlo zanimljivo i voljela bih je vidjeti na svojim policama. A na pitanje prema kome ili čemu osjećam najveću ljubav, evo mog odgovora: 

Prema KOME? Prema mojim nećakinjama. Moja sestrična majka je dviju meni najdražih i najslađih i najljepših i najmilijih djevojčica na svijetu. One se zovu Iva i Vanja, imaju 6 i 3 godina i svojim smijehom griju moje srce. Uz njih se uvijek prisjetim kako je lijepo gledati svijet dječjim očima, igrati se i uživati u malim stvarima. 

Prema ČEMU? Prema knjigama. Knjige su moja strast. Radim kao knjižničarka, vodim čitateljski klub, kupujem knjige, posuđujem knjige, preporučujem knjige, čitam i pišem o knjigama ... i bez dobre knjige ne mogu zamisliti dan! Baš zato bi me razveselilo da sam sretna dobitnica knjige Aleksandre Orlić.
Anamarija Stepanić, Donja Lomnica

3. Prema čemu osjećam najveću ljubav?

Prema životu. Zaljubljena sam u život. Nakon spoznaje koliko je život kratak, počela sam se u njega svakodnevno zaljubljivati. Znate one male stvari o kojima svi pričaju da treba uživati a malo tko zaista uživa. Ja u njima uživam.

Prema kome osjećam najveću ljubav?

Prema dečku. Zove se Dino. Prije tri godine dijagnosticirana mu je leukemija. Bio je na transplantaciji koštane srži. Danas je zdrav ko dren, a upravo zahvaljujući volji za životom. On me je podučio kako voljeti život. A kako onda da ne volim njega?
Anja Majzec, Zaprešić

aleksandra orlićAleksandra Orlić urednica je hrvatskog izdanja Cosmopolitana, spisateljica i fotografkinja aleksandra knjiga ako ikad'Ako ikad' Aleksandrin je drugi roman, nakon 'Bio jednom kraj', a autorica je i zbirke pjesama 'U omjeru 1: 100 000'

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci