Dobitnice knjige Anite Moorjani 'A što ako je ovo raj?'

U svojoj novoj knjizi 'A što ako je ovo raj?' Anita Moorjani istražuje uobičajene mitove u našem stvarnom životu, a istodobno iznosi primjere iz vlastitog života koji razotkrivaju laž skrivenu ispod površine. Pitali smo vas koji vam se mit čini najštetniji, evo dobitnica knjige...

1. Svijet je šaren. Specifična uvjerenja imaju različitu snagu važnosti ovisno o lokaciji gdje živimo. Smatram da je univerzalno najštetniji mit da je sebično voljeti sebe.

Zato većina ljudi koji uspješno ispunjava više različitih uloga u svom životu, duboko u sebi, puni su nazadovoljstva. Privid života je tu, a strast i pravi smisao života nedostaju. 

Oko sebe vidim pupoljke koji nisu nikad procvjetali. Nisu uspjeli pokazati ni sebi ni svijetu svoju punu ljepotu, pravi sjaj i smisao svog postojanja. Najžalosnije je da mnogi ni neće zbog krutog odgoja i (ne)svjesnog upadanja u predodređeni kalup.

Bilo bi dobro kad bi nas učili da volimo sebe jer tek onda bismo znali na isti način cijeniti i sve druge oko nas. Poštovali bismo vrijednost života.

Bilo bi manje depresije, nezadovoljstva, frustracija... Ljubav je ipak najmoćniji i najplemenitiji osjećaj i sve uvijek započinje od nas samih.

Ana Baf, Labin

2. Najštetniji mit je po meni teorija o ograničenim resursima - da bih ja imao više, moram uzeti od nekoga tko će imati manje. Svemir je obilje, a mi vjerujemo da živimo u oskudici i da se za svaku mrvicu kruha moramo izboriti. Vjerujemo da je borba i otimanje neophodno za opstanak, a nije... Za opstanak je ključna suradnja a ne borba.

Gordana Rabljenović, Zagreb

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci