Vježbe disanja: naizmjenično disanje

Ovom prekrasnom vježbom uravnotežujemo unos tople i hladne energije u tijelo, rad lijeve i desne polutke mozga. Vježba vam može pomoći regulirati i krvni tlak, sniziti masnoće u krvi, očvrsnuti i pročistiti osrčje, sniziti razinu tjeskobe i stresa te poboljšati koncentraciju i pamćenje

Nakon uspješno obavljene desetominutne vježbe dubokog disanja, izbacili ste ustajali zrak iz pluća te ih napunili svježim zrakom i cijelo tijelo nabili kisikom. Disanje je usporeno, um smiren. Ostanite i dalje u udobnom sjedećem položaju, ispruženog držanja.

Polako prijeđite na vježbu naizmjeničnog disanja (poznatiju kao anuloma viloma ili nadi shodhana). Disanje je i dalje duboko i usporeno. U ovoj vježbi naizmjence dišemo na lijevu i desnu nosnicu. Oči su zatvorene. Pozornost je na disanju. Udah i izdah traju jednako; nemojte zadržavati dah. Lijeva ruka položena je na lijevo koljeno, dlanom okrenutim prema nebu. Jagodicom kažiprsta pritišćite jagodicu palca, a ostale prste opustite. Podignite desnu ruku, lakat treba biti paralelan s glavom, a dlan iznad razine nosa (da se ne bi blokirao izdah ili da se izdahnut zrak ne bi opet udahnuo).

Desnim palcem zatvorite desnu nosnicu te polako i duboko udahnite na lijevu, zatvorite je prstenjakom, polako dignite palac i izdahnite na desnu nosnicu. Zatim opet polako i duboko udahnite na desnu nosnicu, zatvorite je palcem, polako dignite prstenjak te izdahnite na lijevu nosnicu. Ako vam tijekom vježbe desna ruka oteža, slobodno je poduprite lijevom, ali uvijek imajte na pameti da držanje mora biti ispruženo.

Prema jogi, lijeva nosnica povezana je s Mjesecom (hladnoća, pasivnost, introvertnost, ženstvenost), a desna sa Suncem (toplina, aktivnost, ekstrovertnost, muževnost). Tijekom dana ne dišemo stalno na obje nosnice, nego se njihov ritam izmjenjuje, ovisno o dobu dana ili našem psihičkom i fizičkom stanju. Ako je disanje neuravnoteženo i unosimo u tijelo više hladne energije, bit ćemo, primjerice, skloni artritisu i reumatizmu, nasuprot prevelikom unošenju tople energije koja može dovesti do problema s pretjeranim izlučivanjem želučane kiseline.

U deset minuta ovom prekrasnom vježbom uravnotežit ćete unos tople i hladne energije u tijelo, rad lijeve i desne polutke mozga. Vježba vam može pomoći uravnotežiti i krvni tlak, sniziti masnoće u krvi, očvrsnuti i pročistiti osrčje, sniziti razinu tjeskobe i stresa te poboljšati koncentraciju i pamćenje. Podučite ovoj vježbi i svoje ukućane jer je svima dobrodošla.

Željka Ciganović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci