Vježbe za vraćanje u sadašnji trenutak

Vježbamo li biti u sadašnjem trenutku, smatra zen majstorica Jan Chozen Bays, bit ćemo emocionalno stabilniji, manje griješiti i imati kvalitetnije odnose

Zbog užurbanosti i pritiska sa svih strana, sve smo raspršeniji. Ne znamo vlastitu svjesnost koncentrirati u trenutku pa smo često neprisutni u onome što radimo. No vježbamo li biti u sadašnjem trenutku, smatra zen majstorica Jan Chozen Bays, to će nam pomoći da budemo emocionalno stabilniji, da manje griješimo te da budemo bolji u međuljudskim odnosima. Kad radimo nešto novo, ne možemo biti na autopilotu pa je veća vjerojatnost da ćemo tome pokloniti veću pozornost. Evo vježbi koje Bays predlaže za vraćanje u sadašnji trenutak:

  • Pokušajte se služiti nedominantnom rukom, recimo dok jedete ili perete zube. Pozornost će vam se usmjeriti na radnju koja vam ne ide od ruke.
  • Kad god čujete zvono telefona ili na vratima, tri puta duboko udahnite pa onda odgovorite. Tako ćete sabrati misli i usredotočiti se na razgovor.
  • Nekoliko puta dnevno, dok radite nešto, gledajte svoje ruke kao da pripadaju nekome drugome. To će vam pomoći da se bolje koncentrirate.
Mary Novosel

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci