Vježbe disanja koje uravnotežuju

Kako bi vaši jin i jang bili u harmoniji, redovito vježbajte naizmjenično disanje. Primijetite li da vam nedostaje energije ili pak imate viška, slijede i dvije vježbe za to

Naizmjenično disanje. U udobnom sjedećem položaju, uspravnog držanja, počnite disati duboko i polako. Palcem desne ruke zatvorite desnu nosnicu pa polako i duboko udahnite na lijevu. Zatvorite je prstenjakom, polako dignite palac i izdahnite na desnu. Zatim opet polako i duboko udahnite na desnu nosnicu, zatvorite je palcem, polako dignite prstenjak te izdahnite na lijevu nosnicu.

Ako primijetite da vam je jin naglašeniji (patite od niskog tlaka, umora, depresije, artritisa), uvrstite u dnevni raspored vježbe koje će pojačati vaš jang. Dišući samo na nos i šireći trbušne mišiće, duboko udahnite te njihovim stezanjem snažno izdahnite. Omjeri udaha i izdaha neka budu jednaki, izvodite polako, bez naprezanja, desetak puta.

Ako je vaš jang presnažan (često ste nemirni, nervozni, ljutiti, patite od pojačanog lučenja želučane kiseline ili visokog tlaka), prionite vježbama koje će ojačati jin. Najjednostavnija tehnika je da se široko osmjehnete sa stisnutim zubima te polako i duboko udahnete kroz prostore među zubima, zatvorite usta te što lakše izdišete na nos. Ponovite desetak puta.

Željka Ciganović, magistra joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci